Kultúra

2017.02.15. 15:14

Helyi csoda kemencével

Szigliget - Hétköznapi csoda az a gyors és jelentős támogatás, amelyet kaptunk az égetőkemence megvásárlásához.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal méltatta a Szigligeti Általános Iskola kerámia szakköre vezetője, Császár Lászlóné azt a támogatást, amelynek köszönhetően új égető kemencét vásárolhattak a több, mint huszonöt éves szakkör tagjainak.

A hetven diákkal működő intézményben a tanulók szinte mindegyike próbára teszi hosszabb-rövidebb időn át az ügyességét a szakkörben, jelentős létszámban pedig folyamatosan aktívan kerámiáznak. A szakkörvezető az avató ünnepségen elmondta, hogy az iskolában a ma is tevékeny helyi alkotó páros, Bokros Júlia és László művészházaspár indította el a kerámia szakkört. Az egykori első tanítványok harminc évesek is elmúltak mára. Időközben Császárné bekapcsolódott a munkába és fokozatosan átvette a tanítást, az iskola pedig több éven át tagozata volt a szegedi Táltos Iskolának.

Vásárhelyi Ervin és párja, Zsuzsa a kemencénél a kerámiákat csodálva

Abban az időben kemencét, agyagot, a néptáncosok részére viseleteket kaptak, ez lendületet adott a gyerekeknek is, akik bekapcsolódtak a település életébe, nagy sikerrel mutatták be alkotásaikat. A kemencéjük azonban mostanra elhasználódott, szerettek volna egy újat beszerezni. Felhívást tettek közzé, támogatókat kerestek arra számítva, hogy hosszú ideig tartó gyűjtéssel rendelkezésre állhat a szükséges összeg.

A néptáncosok az iskolában készült kerámiákkal táncoltak köcsögtáncot az avatáson

A pedagógusok lepődtek meg a legjobban, amikor néhány héten belül egy helyi lakos, Vásárhelyi Ervin felajánlotta a kemence beszerzéséhez szükséges teljes összeget. Időközben mások szintén segítettek, így agyagot, mázat is beszerezhetett az intézmény, sőt az iskola aulájába új bútort vásárolhatnak hamarosan. A szakkörvezető megköszönte az összefogást, az adományokat a beszerzéshez és az avatóünnepség lebonyolításához.

Benkő Katalin intézményvezető szintén kifejezte háláját, a gyerekek pedig ajándékot adtak át a jelen levő támogatóknak, a település önzetlen lakóit képviselő Hunyadi Sándornénak, Raposa Tündének, valamint Vásárhelyi Ervinnek és párjának. Az ünnepség résztvevői filmen pillanthattak bele a szakkör múltjába és jelenébe, a gyerekek néptánccal és énekkel közreműködtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!