Oscar-díj

2018.01.12. 10:30

Hétvégén nézik meg az idegen nyelvű filmeket a szavazók

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért még versenyben lévő kilenc alkotást, köztük a Testről és lélekrőlt a hétvégén tekintik meg az Amerikai Filmakadémia szavazó tagjai – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken.

Az összegzés emlékeztet arra: január 23-án derül ki, hogy Enyedi Ildikó filmje bekerül-e a kategória öt jelöltje közé. A fanyar humorú szerelmesfilmet decemberben 92 ország hivatalos nevezése közül választotta be az Amerikai Filmakadémia azon kilenc film közé (shortlist), amelyek továbbra is versenyezhetnek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért.

Péntektől vasárnapig New Yorkban, Londonban, Los Angelesben és San Franciscóban is vetítik az idegen nyelvű filmeket az akadémia szavazásra jogos tagjainak, és fontos szabály, hogy csak akkor szavazhatnak, ha mind a kilenc alkotást megnézték.

A közlemény felidézi, hogy kaliforniai Palm Spirngs nemzetközi filmfesztiválján óriási érdeklődés övezte az érintett alkotók, köztük Enyedi Ildikó részvételével rendezett pódiumbeszélgetést a napokban. A nagyszabású filmfesztivál évről évre felvonultatja az Oscar-verseny jelentős résztvevőit. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyző rendezők részvételével teltházas pódiumbeszélgetést tartottak, melyet Peter Debruge, a tekintélyes Variety magazin kritikusa vezetett. Az eseményről szóló tudósításában a Desert Sun újságírója felhívta a figyelmet egy „erőteljes állításra”, arra hogy a kilenc versenyző között csak egy nő van, Enyedi Ildikó – utalva ezzel a Hollywoodot hevesen foglalkoztató női egyenjogúság kérdéskörére is.

A 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

A filmalap támogatással készült Testről és lélekrőlt a filmforgalmazók már 91 országra vásárolták meg, az amerikai forgalmazási jogokat a Netflix szerezte meg és a magyar filmet február 2-án tűzi műsorra.

Enyedi Ildikó filmje az Inforg-M&M Film gyártásában készült, producerei Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő.

A Testről és lélekről a rangos szakmai elismerések mellett a közönség körében is nagy siker: a magyar mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, azóta már csaknem százezren váltottak rá jegyet és nemrég DVD-n is megjelent.

Borítófotó: Szalai Károly vágó, Horkai Zoltán állatkoordinátor, Muhi András producer, Tenki Réka színésznő, Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, az egyik főszereplő, Mécs Mónika producer, Enyedi Ildikó rendező, Borbély Alexandra színésznő, Nagy Ervin színész és Herbai Máté operatőr (b-j) a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjjal elismert Enyedi Ildikó rendező díjnyertes, Testről és lélekről című filmjéről tartott sajtótájékoztatón a budapesti Toldi moziban 2017. február 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!