Kultúra

2010.03.25. 17:14

Hobo és a vadászat - Az album jubilál: idén huszonöt éve jelent meg

Inota - Vadászat című albumát mutatta be a blues magyar fenegyereke, Földes László, Hobo a debreceni Csokonai Színház társulatával. Az előadást, mely a veszprémi Tavaszi Fesztivál része, Vidnyánszky Attila rendezte.

Gaál Julianna

Nem egy klasszikus értelemben vett Hobo-koncertről van szó, hanem egy úgynevezett dramatizált koncertről, bár talán ez előbbivel jobban jártunk volna. Az előadás apropójaként egy kettős jubileum szolgált, a Hobo Blues Band harminc, az album, mely a magyar rockzene történelem egyik legkiemelkedőbb alkotása, huszonöt éves. A vadászat és az élet közti analógia egyértelmű, a mű a világot a hajtók, az áldozat-vadak és a vadászok társadalmára osztja. Jelen vannak az egymásnak feszülő érdekek, érezhető a szembenállás, a hajtók kiszolgáltatottsága. A történet főszereplője Hobo, a vészhelyzetekben túlélésre játszó bohóc, de megjelenik a Nő is, a maga milliónyi alakváltozatában.

A sikeres album adott, az előadást valahogy mégis sikerült jelentéktelenre és unalmasra csinálni. Hobo tétován jött-ment a színpadon, de ezt még el is néztük volna neki, mert ő már csak ilyen, a fiatal debreceni színészek viszont egy-egy eredeti felvillanástól eltekintve nem birkóztak meg a feladattal. Vajon hol vannak az igazi, átütő erejű színész egyéniségek? Miért érzem azt, hogy bár a debreceni színészek megfelelően betanultak minden hangot és táncmozdulatot, nem tudják azt, hogy mit akarnak mondani - ilyen és ehhez hasonló kérdések tolakodtak a fejembe az előadás alatt. Mintha ezek a fiatalok nem értenék meg azt az életérzést, melyet Hobo közvetíteni próbál és így az előadáson elmentek egymás mellett, a nagy öreg pedig idegenül mozgott közöttük.

Kár érte. Így, bár jó volt hallani a Vadászat jól ismert dallamait, biztos vagyok benne, hogy Hobo egyedül a színpadon nagyobb katarzist tudott volna kicsiholni a közönségből.

 

A Veszprémi Tavaszi Fesztivál lassan a vége felé közeledik, még két előadás van hátra. A Tánc-dal-fesztivál 2 premierje március 27-én, szombaton este hét órakor lesz a Séd nagytermében, a darab a 60-70-80-as évek slágereire épülő játék. Az inotai Retro színházban látható a budapesti Katona József Színház népszerű előadása, a Portugál március 29-én, hétfőn este hét órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!