Belső érzések a vásznon

2018.02.15. 16:33

A hónap alkotója Pápán: Tirnován Kata képzőművész

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) A hónap alkotója kamaratárlat-sorozatában ezúttal Tirnován Kata képzőművész mutatkozik be.

Laskovics Márió

Februárban Tirnován Kata a hónap alkotója a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban

Tirnován Kata 1982-ben született Kolozsváron. Művészcsaládban nőtt fel, édesapja szobrász-, édesanyja iparművészként alkotott a világ számos pontján, a szakma rendkívüli elismerése mellett.

Februárban Tirnován Kata a hónap alkotója a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban

– A szüleim példaként, mestereimként munkálkodnak bennem. A műterem, ahol felnőttem, természetes közeg számomra. Gyerekkorom óta foglalkozom művészettel, sok kortárs művésszel találkoztam, akiktől rengeteget tanultam az idők során – teszi hozzá.

Sokféle anyaggal és technikával ismerkedett meg

Tirnován Kata a rajztól kezdve a rézkarcon, festészeten, szobrászaton, kerámián túl az iparművészettel is foglalkozik. Ékszereket, használati tárgyakat, lámpákat, dísztárgyakat, faliszőnyegeket is készít. Mivel sokféle anyaggal és technikával ismerkedett meg, számára nincs akadálya az önkifejezésnek.

– Szeretem a különböző anyagokat kombinálni, felhasználhatóságukat, technikai korlátaikat feszegetve újabb, merészebb felületeket, technikákat hozok létre. Szeretek kísérletezni, játszani a megmunkált anyaggal. Emiatt nincs konkrét, állandóan alkalmazott technikám és stílusom, inkább korszakaim vannak. Szeretek nagyon színesen, változatosan és kötöttségek nélkül élni, ez tesz szabaddá, és nagy mértékben hozzásegít az alkotás öröméhez is – árulja el.

Habár nonfiguratív, absztrakt stílusban alkot, így nagyobb teret enged a szemlélő fantáziájának, balra a Virágokkal táncoló című képén egy női alak bontakozik ki

Mint mondja, igazából a nonfiguratív ábrázolásban tud a legjobban kibontakozni. Úgy véli, a figurálisnál adott a téma, így az alkotó a már meglévő dolgon felül adhatja csak hozzá a maga stílusát, gondolatait, kerekítheti ki a művet. Viszont az absztrakt sajátos látásmódot igényel és biztosít, belső világunkat, érzéseinket jeleníthetjük meg általa. Valamint a befogadónak is nagyobb lehetőséget biztosít fantáziája szárnyalásának.

1995 óta rendszeresen vesz részt képzőművészeti táborokban, számos kiállítást és sikeres pályázatot tudhat maga mögött. Nyaranta a cserszegtomaji nemzetközi művésztelepen alkot, ott készült művei csoportos kiállításon láthatók Zalaegerszegen.

A jelenleg reklámcég-ügyvezetőként dolgozó hölgy színes képei március 11-ig tekinthetőek meg a színházépület előterében

A JMSZK A hónap alkotója elnevezésű tárlatán hét absztrakt stílusú, 2013 óta, vegyes anyaghasználattal készült festménye látható. A színes alkotások március 11-ig tekinthetőek meg, hétköznapokon 9 és 20 óra között, illetve rendezvényhez kötődően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában