Kultúra

2017.07.25. 16:25

A közönség mellett a szakma is elismeri a pápai S. K. Társulatot

Ezüst minősítéssel tért haza a helyi S. K. Társulat két tagja, M. Varga Veronika és Szabó Szilárd a III. Komlói Amatőr Színházi Találkozóról (KASZT), ahol a Jövőre veled ugyanitt című darabot adták elő. Az alakítást kitörő siker fogadta, a közönség négyszer tapsolta vissza a pápai színjátszókat.

Polgár Bettina

Az S. K. Társulat 2011-ben alakult M. Varga Veronika, a Pápai Musical Stúdió vezetője kezdeményezésére.

- Ajándékba kaptam 2010 karácsonyára Agatha Chris- tie Pókháló című könyvét. Ahogy olvasni kezdtem, láttam magam előtt a különböző szerepekben az ismerőseimet, többek között Csukárdi Sándort, Nagy Imrét és Szabó Szilárdot. Felhívtam őket az ötlettel, hogy igazi színházat akarok. Éreztem, ha velük összekapaszkodunk, csodát tudunk alkotni. Visszatekintve már úgy gondolom, pont elkaptuk az életünkben azt az időszakot, amikor még hitelesek tudunk lenni a színpadon - emlékezett a kezdetekre M. Varga Veronika.

Mint mondta, a társulat létszáma az évek során többször változott, a kezdeti lendület és kreativitás azonban mit sem kopott. Emellett szívesen hívnak egy-egy előadásuk alkalmával vendégszereplőket is, és jelenleg állandó tagjaik körét gyarapítja M. Varga Veronikán, valamint Szabó Szilárdon túl Szabó Erika, Nagy Imre, Pozsgai Balázs, Sz. Csepregi Ilona, Sz. Juhász Klára, illetve László Kata.

Szabó Szilárd kifejtette, minden évben igyekeztek valami újat hozni. Színre vitték már a Pletykát, melyből a nyitóelőadások rögtön telt házzal indultak. Ezt a Black Comedy követte, majd a Szentivánéji álom, aminek az elkészítésében Komáromi Sándor vendégrendező volt a segítségükre, aki sok hasznos észrevételét osztotta meg a csapat tagjaival. Az S. K. Társulat sokszínű palettáját gazdagítja még a Játék a kastélyban, mellyel Ajkán és Celldömölkön is felléptek, valamint az Öt nő az esőben, amit mélyebb gondolatiság, komolyabb hangvétel jellemez. Színpadra állítottak még kamara-előadásokat is, melyeknek nagy sikerük van. Ilyen a Négyen éjfélkor és az Ölelj át. Ezeket a társulatból négyen játsszák: Szabó Erika, M. Varga Vera, Nagy Imre és Szabó Szilárd.

- A Jövőre veled ugyanitt című darabnak nagy titokban álltunk neki, és nem tudtuk, sikerül-e. Sikerült! - jegyezte meg mosolyogva Szabó Szilárd. - Ez a történet arról szól, hogy egy férfi és egy nő találkozik egy nyaralóhelyen - vette át a szót M. Varga Veronika. Elmondta, a darab szerint a férfi főszereplő könyvelő, a nő pedig lelki gyakorlatra jár. Egy étteremben futnak össze, és hamarosan azt veszik észre, hogy egy asztalnál ülnek. Nem sokkal később már egymás mellett ébrednek az ágyban. A darab bemutatja, ahogy húsz esztendőn át minden ötödik évben találkoznak. Mindig ugyanakkor, ugyanott - fejtette ki M. Varga Veronika.

Szabó Szilárd elárulta, a Jövőre veled ugyanitt egyik bemutatóját Pápán, a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartották, melyre Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Komlói Amatőr Színházi Találkozó egyik házigazdája is ellátogatott. Ez a bemutató annyira jól sikerült, hogy egyúttal belépő is volt a KASZT-ra, melyre nagy örömmel, Pápa város önkormányzata támogatásával látogatott el a kettős.

- A fesztiválra 82 darabból mindössze 15 előadás jutott be, és a Vajdaságból is érkeztek színjátszók. A legtöbb darabot telt ház fogadta, mi pedig nagyon izgultunk, hogy komoly szakmai közönség előtt szerepelünk. Azonban a korábbi mottónk, miszerint elsősorban a közönségnek játszunk, most is bejött, és hatalmas siker koronázta az előadást, négyszer tapsoltak vissza minket - mesélte Szabó Szilárd.

M. Varga Veronika rámutatott, a darabot ketten rendezték, és a felkészülés során végig hasznos tanácsokkal látták el egymást. Kiemelte, már az első próbák alkalmával eldöntötték, hogy mindenféle mesterkélt megoldásoktól, parókáktól mentesen jelenítik meg a színpadon az idő múlását, amit aztán a szakértő zsűri is nagyra értékelt. Sőt, az előadás olyannyira elnyerte az ítészek tetszését, hogy a III. Komlói Amatőr Színházi Találkozó ezüstminősítésével térhettek haza a pápai szín-játszók.

- Bulvár, hihetetlen hollywoodi történet, nagyon koncentrált játék - ezekkel a szavakkal jellemezte a kritika a darabot - tette hozzá M. Varga Veronika.

A társulat tagjai ősztől nem mindennapi évaddal várják majd a színházkedvelőket.

- Az első darabunkat 2012-ben mutattuk be, így ötéves jubileumot ünnepelünk idén. Ezt szeretnénk összekötni egy másik jeles évfordulóval, ugyanis Pápán kétszáz éve, 1817. május 5-én volt az első magyar nyelvű színházi bemutató. A részletes programról annyit elárulhatunk, hogy felújítjuk a Pletykát, melyből felnőtt- és diákelőadást is szeretnénk. Terveink szerint bevonnánk a helyi színjátszó csoportokat is egy-egy önálló produkció alkalmával. Felvetődött még felolvasóest, irodalmi összeállítás és zenés műsor lehetősége is, továbbá lehetnek improvizációs játékok, amikor a közönség rendezne. A Jövőre veled ugyanitt és az Ölelj át című darabokat pedig biztosan láthatja a nagyérdemű a jubileumi évad alkalmával is - osztották meg.

Az S. K. Társulat előadásaival a Pápai járás számos településére eljutott már, de színházi élményben részesítették a közönséget többek között Csöglén és Pinnyén is. A csoport tagjai fontos küldetésüknek tartják, hogy képesek legyenek fejlődni, megújulni, valamint szeretnék a pápai amatőr színházi életre irányítani a figyelmet, oly módon, hogy előadásaikról feldobódva, a hétköznapokat kicsit elfeledve távozzanak a nézők.

- Mindegyikünknek szüksége van arra, hogy érzelmileg kijátsszuk, ami bennünk van, ami velünk született. Belebetegednénk, ha ezt nem tehetnénk meg - zárta M. Varga Veronika. A társulat pedig keresve sem találhatott volna szemléletesebb jelmondatot, mint amit egyik oszlopos tagjuk, Nagy Imre fogalmazott meg: "A kölcsönös szeretet és tisztelet tart össze minket."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!