Tárlatok portálja

2018.06.08. 13:40

Így szervezhet könnyen és gyorsan feledhetetlen múzeumi napot

A Múzeumi a’ la carte című online adatbázis aktuális információt nyújt több mint 200 hazai muzeális intézmény múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatáról.

Válaszút, 2017. június 2. Érdeklõdõk nézik a kiállítást a Kallós Zoltán néprajzi gyûjteményét bemutató kibõvített múzeum megnyitóján az erdélyi Válaszúton 2017. június 2-án. A megnyitóval együtt ünnepelték a múzeumot is mûködtetõ Kallós Zoltán Alapítvány fennállásának a 25. évfordulóját. MTI Fotó: Biró István

Közeleg a tanév vége, így az iskolák már az évzárás és a közelgő vakáció lázában égnek. A tartalmas pihenésre, az élményekkel egybekötött művelődésre, de főleg ezek megszervezésére kiváló lehetőséget nyújt a Múzeumi a’ la carte – emlékeztet a Kultúra.hu. A portál felhívja a pedagógusok és a kultúra iránt érdeklődők figyelmét egy 2013 óta létező fejlesztésre, egy olyan portálra, ahol praktikusan összeszedve lelhetjük fel a fontosabb információkat több mint 200 hazai múzeum kínálatáról. Az adatbázis folyamatosan bővül, jelenleg 938 kiállításról és 2657 múzeumpedagógiai foglalkozásról tájékozódhatunk a segítségével.

Az okostelefonra optimalizált, akadálymentesített Múzeumi a’ la carte-ot a „Múzeumok Mindenkinek” program nevű TÁMOP-os projekt keretében fejlesztette ki a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

Mint írják, a különböző szempontok (régió, település, kapcsolódó tantárgy vagy tematika, korcsoport, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy kiállítás típusa) szerint szűrhető Múzeumi a'la carte az első olyan, és jelenleg is egyedülálló adatbázis, amely dedikáltan a pedagógusoknak nyújt segítséget az iskolai osztályok múzeumi látogatásainak előzetes megtervezéséhez, ezen kívül a muzeális intézmények nyári táborait és iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákoknak szóló ajánlatait is listázza.

A felületet gondozó MOKK tervei szerint bővülni fog a Múzeumi a’ la carte célcsoportja (óvodás korosztálytól a felnőttekig) és ezzel összhangban az itt elérhető információk spektruma is. A MOKK távlati célja, hogy minél több pedagógus már a tanév előzetes megtervezésekor számoljon ezzel az online adatbázissal, melynek népszerűsítésére országos kampány indítását is tervezi idén ősszel – olvasható a portálon.

Borítókép: illusztráció. Érdeklődők nézik a kiállítást a Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét bemutató kibővített múzeum megnyitóján az erdélyi Válaszúton. Fotó: MTI / Biró István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában