Kultúra

2017.01.13. 17:04

Imahét kezdődik

Megyei körkép - Megyénk városaiban is megtartják az ökumenikus imahetet január 15. és január 22. között.

Balla Emőke

Az imahét anyagát a németországi keresztyén testvérek állították össze, két fő hangsúly mentén. Mindenekelőtt Isten szeretetét és kegyelmét kell megünnepelni, „az emberiség megigazulását egyedül kegyelemből”, a Luther Márton nevéhez fűződő reformáció fő témájára utalva. Másrészt az imahét anyagának rá kell világítania a reformációt követő megosztottság fájdalmaira is, amelynek erős hatása volt az egyházra. Nyíltan meg kell nevezni a bűnt, és olyan lépéseket kell tenni, amelyek a megbékélés útjára vezetnek.

Veszprémben január 15-én 17 órakor a református nagytemplomban Márfi Gyula érsek elmélkedésével kezdődik az imahét. Hétfőn a Magyarok Nagyasszonya-templomban Niederhoffer Zoltán református lelkész, kedden az evangélikus templomban Nagy Károly plébános, szerdán a Regina Mundi-templomban Isó Zoltán evangélikus lelkész, csütörtökön a református újtemplomban Tornavölgyi Krisztián plébános, pénteken a Szent Margit-templomban Steinbach József református püspök, szombaton az evangélikus templomban Janka Ferenc parókus, vasárnap a székesegyházban Szemerei János evangélikus püspök szolgál.

Pápán hétfőn 17 órakor a Helyőrségi Művelődési Házban Salgó Ferenc kanonok, kedden a Szent Benedek-templomban Polgárdi Sándor evangélikus esperes, szerdán a Nagytemplomban Márkus Mihály református lelkész, csütörtökön az evangélikus templomban Boncz Zoltán baptista lelkész, pénteken a Szent József-templomban Szíjártó László esperes, szombaton a református templomban Márfi Gyula érsek osztja meg gondolatait a hívekkel.

A füredi imahét Tihanyban kezdődik hétfőn 17 órakor Császár Attila református esperes szolgálatával, kedden a füredi római katolikus templomban Riczinger József evangélikus lelkész, szerdán az evangélikus templomban Dasek Viktor plébános, csütörtökön az evangélikus templomban Miklós Ferenc református lelkész hirdet igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!