súlyos válság után

2019.05.12. 22:22

Ismét teljes az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia

Asa Wikforss író és filozófus december 20-án foglalja el helyét.

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

Fotó: Henrik Montgomery

Új tagot választott Asa Wikforss író és filozófus személyében a Svéd Akadémia, és ezzel hosszú évek után újra teljes az irodalmi Nobel-díjat odaítélő 18-fős testület.

Az akadémia közleménye szerint az 57 éves filozófiaprofesszor december 20-án foglalja el helyét, együtt Tua Forsström költőnővel, valamint Ellen Mattson és Anne Swärd írónőkkel.

Wikforssé a 7-es szék, amelyet a közelmúlt botrányaiba belebukott Sara Danius, az 1786-ban alapított akadémia első női vezetője (állandó titkár) foglalt el.

Asa Wikforss 1996-ban doktorált a New York-i Columbia Egyetemen, jelenleg az elméleti filozófia professzora a Stockholmi Egyetemen. Fő szakterülete a nyelv és a tudat filozófiája, valamint a tudáselmélet.

A botrányok szétzilálta Svéd Akadémia súlyos válságot élt át tavaly, több tagja évek óta bojkottálta a testület munkáját, 2018-ra nem is hirdettek irodalmi Nobel-díjast. Az idei – és visszamenőleg a tavalyi – győztest október 10-én nevezik meg.

Az akadémia tagsága valójában nem a friss szexuális és összeférhetetlenségi botrányok óta volt hiányos, egyes tagjai már az 1989-es Salman Rushdie-ügy óta távol maradtak az érdemi munkától.

Borítókép: Asa Wikforss svéd író és filozófiaprofesszor Stockholmban 2019. május 10-én, miután az irodalm i Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia tagjává választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!