Kultúra

2017.01.28. 18:00

Isten szőtte szőnyeg a Szaléziánumban

Isten szőtte szőnyeg címmel nyílt kiállítása S. Hatházi Sárának a Szaléziánumban.

Balla Emőke

A világ Isten-szőtte szőnyeg, / Mi csak visszáját látjuk itt, / És néha legszebb perceinkben - / A színéből is - valamit. Reményik Sándor gondolatai kapcsán Tornavölgyi Krisztián plébános a pénteki kiállításmegnyitón úgy fogalmazott: a teremtett világ visszája is szép lehet, hát még annak a másik oldala. Idézte Pál apostolt, aki szerint tükör által is homályosan látunk, és Benedek pápát, aki azt mondta, a művészek kifejezik és láthatóvá teszik a láthatón túli dolgok felfedezésére, megismerésére irányuló valóságot. A művészet átvezet minden határon.

S. Hatházi Sára, Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója és Tornavölgyi Krisztián plébános

S. Hatházi Sára művésztanárnak a képzőművészet és a pedagógia végigkísérte életpályáját. Rajz-magyar szakon szerzett diplomát. 1970 óta szerepel rendszeresen alkotásaival csoportos és egyéni kiállításokon. Festészetének forrása a természet, az alkotott környezet, a személyes élmények, az emberi kultúrák, a hozzájuk fűződő érzelmek kisugárzása. Mintegy 80 illusztrációja jelent meg különböző könyvekben, újságokban. Többféle technikával dolgozik, kezdetben a jávai batik, a textilmontázs, majd a selyemfestés jellemezte, néhány éve inkább olajfestményeivel szerepel kiállításokon. Képein finom árnyalatokat, színhatásokat, hangulatokat jelenít meg.

A megnyitó vendégeinek elsősorban S. Hatházi Sára selyemképei tetszettek, de a tájképeket és a templomokat ábrázoló festményeket is örömmel fogadták. A kiállítás február 25-ig látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!