egyházi fenntartásban működnek tovább

2018.09.13. 14:00

Istentisztelettel nyitották meg a tanévet a szentgáli művészeti iskolában

Tánc- és képzőművészeti oktatás is folyik a négy telephelyen működő, 120 fős kis iskolában, ahol nagyon fontos a családias légkör és az összetartó közösség.

Molnár Sándor

Varga István igazgató ünnepélyes fogadalmat tett, hogy a több évszázados református oktatás hagyományait követve, legjobb tudása szerint irányítja az iskolát. Jobbra Kovács Botond Árpád református lelkipásztor a tanévnyitó istentiszteleten

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A művészeti iskola a fennmaradása érdekében az új tanévet már egyházi fenntartású intézményként kezdte meg.

Vasárnap tartotta tanévnyitó istentiszteletét a Táltos Talentum Református Alapfokú Művészeti Iskola, amely szeptember elsejével került a református egyházközség fenntartásába. A művészeti iskolát 15 évig Bodor Dezső Károly vezette a családjával. A csökkenő gyereklétszám miatt és az iskola fennmaradása érdekében döntöttek úgy, hogy más megoldást kell keresni.

Varga István igazgató ünnepélyes fogadalmat tett, hogy a több évszázados református oktatás hagyományait követve, legjobb tudása szerint irányítja az iskolát. Jobbra Kovács Botond Árpád református lelkipásztor a tanévnyitó istentiszteleten Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kovács Botond Árpád református lelkipásztor elmondta, hogy az iskola korábban alapítványi formában működött, de már nehézségekbe ütközött a fenntartása, így jött az ötlet, hogy segíthetnének ebben, és talán az egyház által a tanulók létszáma is bővülhetne. Ebben a működési formában, a kedvezőbb állami finanszírozási lehetőségek miatt, a pedagógusok bérét a nyári szünidőben is tudják majd biztosítani, és egyéb eszközök fejlesztésére is nyílik majd mód. Az egyházi programokba bekapcsolódva a tanulóknak több lehetőségük lesz a bemutatkozásra, illetve az egyházközség kulturális életét is színesíti majd az iskola – véli a lelkipásztor.

Varga István, az iskola igazgatója nagyon fontosnak tartja a kiszámíthatóságot a mai változó világban.

– Úgy gondolom, hogy azzal, hogy a Szentgáli Református Egyházközség átvette a fenntartói jogot, ez biztosítva lesz. Intézményvezetőként itt elsősorban a gyerekek, pedagógusok és szülők érdekeit nézem. A faluban, a szülőkkel és a gyerekekkel beszélgetve azt tapasztaltam, hogy pozitívan fogadták a váltást, és támogatásukról biztosítottak. Magam is fontosnak tartom – éppen a közösségteremtés miatt –, hogy ne csak a művészeti oktatásban rejlő lehetőségeket használjuk ki, hanem egy már meglévő vallási közösség erejét is – fogalmazott az igazgató a tanévnyitó ünnepségen vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában