Kultúra

2012.11.08. 13:30

Játék és tudás - zavarba ejtő művészet

Pápa - Egyszerre modern és archaikus, utánozhatatlan, játékos, gondolatfricskás és kőkeményen humoros, groteszk és ironikus. A református gimnázium dísztermében különleges kiállítás nyílt Györgydeák György alkotásaiból.

Nagy Imre

Az érdeklődő diákokat és felnőtteket Kovács Péter igazgató köszöntötte, majd Veress Zsuzsa tanárnő nyitotta meg a tárlatot. Györgydeák autodidakta módon sajátította el az általa képviselt, egyedi művészet mesterfogásait. Harminc éven át alkotta színes gondolatvilágú szobrait, a „bübüket”, és táblaképeit, amiket számos egyéni és csoportos kiállításon mutatott be. A balatonkenesei képzőművész különböző folyóiratok művészeti szerkesztőjeként is dolgozott, alapítója volt a felsőörsi nemzetközi képzőművészeti szimpóziumnak. 2008-ban bekövetkezett halála előtt két évvel részt vett az I. Magyar Művészeti Expedíción, Nyugat-Szaharában. A felesége jóvoltából Pápára eljuttatott kiállítási anyag és Györgydeák maga által teremtett világának, „egyszemélyes rezervátumának” megértését Veress Zsuzsa rendkívül összetett, a mélyben húzódó összefüggéseket is feltáró, élvezetes megnyitója segítette. 



- Györgydeák a táblaképeit fából, papírból, a legkülönfélébb festőanyagokból, spárgából, faforgácsból, homokból, kavicsból, parafadugókból, szögekből, uszadékfából - egyszóval mindenféle környezeti hulladékból állította össze. A „bübü” a művész által kitalált kategória zavarba ejtően fura, bájosan bumfordi szobrainak, avagy bábuinak megnevezése. Némelyikük inkább állatra emlékeztet, de bármely természeti nép bálványaira, vagy történelem előtti kor istenségeire is hasonlítanak. Bumfordiságukban és elképesztő mivoltukban is elbűvölő alkotásai ikonok. Vagyis ablakok az örökkévalóságra. Éspedig olyanok, hogy talán még Andrej Rubljov is megszorítja a kezét Györgydeák Györgynek odaát, ahol mindketten vannak - fogalmazott a tanárnő. A kiállítást Katona György festőművész rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!