Pápa

2018.04.13. 17:05

Jókainak mintegy ötven képzőművészeti alkotása maradt fenn

Jókai Mór képzőművészeti tevékenysége, alkotói vénájának mellékága a nagy múltú Jókai Körben, a helyiek körében igen, országosan azonban kevésbé ismert.

Laskovics Márió

A népes közönséget köszöntő Stankovics Marianna, a Jókai Kör elnöke és Gila Zsuzsanna, a Szépművészeti Múzeum kulturális menedzsere, a grafikai gyűjtemény munkatársa Fotó: Laskovics Márió/napló

Jókai és a képzőművészetek címmel Gila Zsuzsanna, a Szépművészeti Múzeum kulturális menedzsere, a grafikai gyűjtemény munkatársa tartott kimerítő, szerteágazó előadást csütörtökön a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárában. A Jókai Kör szervezte rendezvény a városi Jókai-emlékévi programok sorába csatlakozott.

A népes közönséget köszöntő Stankovics Marianna, a Jókai Kör elnöke és Gila Zsuzsanna, a Szépművészeti Múzeum kulturális menedzsere, a grafikai gyűjtemény munkatársa Fotó: Laskovics Márió/napló

Az előadó a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött 42 darabos gyűjteményen keresztül folyamatában, egyes alkotások felvillantásával mutatta be az írólegenda képzőművészeti tevékenységét. Mely, annak ellenére, hogy Pápán igen, országosan kevésbé köztudott. További egypár, jelenleg ismert Jókai-alkotás a Kecskeméti református gyűjteményben, illetve magánkézben, a Szépművészeti Múzeumban pedig egyetlen, Pápához kötődő, Tóth Ferenc szuperintendánst ábrázoló litográfiája található meg.

Az alkalmon felolvasással közreműködött Baky Boglárka (balra) és Fleck Krisztina (az első sorban), a Petőfi Sándor Gimnázium tanulói Fotó: Laskovics Márió/napló

Gila Zsuzsanna elmondta, Jókai életében a magas szintű irodalmi munkássága mellett a képzőművészetek művelése jelentette alkotói vénája kiélésének mellékágát. Grafikákat, rajzokat, akvarelleket, festményeket készített, és még szobrászkodott is, apró elefántcsont- és fafaragványokat létrehozva. Valószínűleg foglalkoztatta, hogy festő legyen, emlékirataiban egyszer tagadja, egyszer megerősíti ezt. 1843-as, A zsidó fiú című drámája elismertségével elfordult a képzőművészettől. Azt nem lehet biztosan kijelenteni, hogy ezután ne alkotott volna, mert sok korai műve eltűnt, megsemmisült az 1848/49-es komáromi és budapesti ágyúzások, fosztogatások következtében. A korabeli olvasó Jókai-rajzokkal, festményekkel, főleg önarcképeivel egy-egy kötete elején, reprezentatív albumokban, újságokban találkozhatott.

Gila Zsuzsanna gratulált a kör 125 éves fennállásához, óriási kulturális tettnek nevezte a Jókai-hagyomány nagy múltú ápolását. Az alkalmon felolvasással közreműködött Fleck Krisztina és Baky Boglárka, a Petőfi Sándor Gimnázium tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában