Telt házas adventi koncert

2019.12.20. 07:00

Jövőre minősítő hangversenyen is részt venne Almádi vegyeskara

Telt házas koncertet adott a Város Vegyeskara a Pannónia Kulturális Központban. A bő egyórás koncerten a kórustagok előadásában vers- és prózarészletek, hangszeres és könnyűzenei művek is megszólaltak.

Sági Ági

Balatonalmádi Város Vegyeskara bő egyórás koncertet adott a Pannóniában

Fotó: Sági Ági/Napló

A kórust öt éve vezeti Kovácsné Nagy Márta, aki a klasszikus egyházi zenétől a modern kortárs zenéig vesz fel műveket a repertoárba.

– Mindig próbálunk fejlődni, olyan műveket választani, melyek új kihívást jelentenek a kórusnak. Lehet ez megoldandó technikai feladat, vagy újszerű hangzásvilág. Néha egy-egy darabnak hosszabb idő kell, amire ráéreznek, amire megszeretik. Én mindig próbálom megértetni, hogy egy műben mi miért lehetséges.

A kórusban műhelymunka folyik, szólamfelelősökkel dolgozunk, és a közös munka alatt lassan összesimulnak a különböző hangi adottságok. Szerintem nincs olyan, hogy megunnánk egy darabot. Semmit nem lehet kétszer egyformán előadni, amikor egy művet újra értelmezünk, akkor dolgozunk még a részeivel, mindig más egy-egy ütem, mindig lehet fejlődni – mondta el kérdésünkre Kovácsné Nagy Márta karvezető.

A teljes kórus általában évente két koncertet ad, de kisebb létszámban a tagok részt vesznek a városi megemlékezéseken, ugyanakkor Almádin kívül is sok helyre hívják őket szerepelni.

Balatonalmádi Város Vegyeskara bő egyórás koncertet adott a Pannóniában
Fotó: Sági Ági/Napló

– Legutóbb a Fejér megyei Száron szerepeltünk, de vannak kóruskapcsolataink Balatonfüreden és Siófokon is. Tavasszal a budapesti dalárnapra szoktunk készülni, ami amatőr és profi kórusok seregszemléje. Jövőre szeretnénk minősítő hangversenyen is részt venni. A közös munkához mindig várjuk az énekelni szeretőket – tette hozzá a karvezető.

A koncerten Farkas László zongorán, Varga József csellón, Szecsődi Imre gitáron, Vereskúti Miklós dobon játszott. Kovács Mária, Farkasné Kálmán Edit, Fébertné Hőriszt Éva, Gyurkovics Ágnes, Vajainé Majbó Judit énekeltek. József Attila: Tél, és Kovács Imre Attila: A szeretet szaga című esszéjét Rogácsiné Révész Gabriella mondta el. A koncert a férfiak gregorián énekével kezdődött, majd Kodály Zoltán és Ola Gjelo művek következtek. A zeneirodalom reneszánsz, barokk nagymestereinek előadása után, magyar és külföldi szerzők karácsonyi dallamain át profán hangulatú népszokásokból összeállított dramatizált betlehemes zene is megszólalt.

Volly István quodlibetje és Rakoványi Teodosius karácsonyi négyszólamú darabja jól megfért a szólóénekekkel átszőtt összeállításban. A műsorban elhangzott Rutter Hálaéneke, a szólóéneket zongora kísérte. Az est az Elmúlik Karácsony slágerével és közös énekléssel ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában