A bor sok időt kíván

2019.07.15. 11:30

Július végéig tart Badacsonytomaj színes fesztiválja

Fegyelmezett, szorgalmas munkát végeznek a hazai borászok, annak köszönhetően nagy jövő előtt áll a magyar borászat.

Tóth B. Zsuzsa

A Badacsonyi Borvidék legjobb tizennégy pincéjének borait kóstolhatják meg idén a Bor7 látogatói

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Erről beszélt Jakab István országgyűlési alelnök, a borhetek fővédnöke megnyitójában. A Balaton egyik legszínesebb borfesztiválja kulturális programokkal július 28-ig tart Badacsonyban.

– Nagy dolog egy ilyen képviseletet vállalni, köszönöm, hogy itt lehetek. Amikor elvállaltam, arra gondoltam, hogy alföldi emberként mit tudok én tenni egy ilyen csodálatos borvidéken élőkért? Borszeretőként azért vállaltam a felkérést, hogy szólhassak arról, mit jelent ápolni a hagyományokat, továbbvinni a több száz éves borkultúrát, és az új technológiát ötvözni, azokkal újabb csodákat létrehozni.

A Badacsonyi Borvidék legjobb tizennégy pincéjének borait kóstolhatják meg idén a Bor7 látogatói
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Badacsony jó helyzetben van, itt a kutatóintézet, kiváló civil szervezetek működnek, a Vinum Vulcanum borlovagrend tagjai lelkesedéssel és szorgalmasan képviselik a térség borászait, borkultúráját. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a kulturált borfogyasztás, a borturizmus, a gasztroturizmus érvényesüljön a térségben. Ez akkora érték, ami hozzájárul, hogy Badacsonytomaj kedvelt város legyen, amely vonzza a turistákat – mondta az alelnök.

Fenyvesi Zoltán ország­gyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy hazánkban szárnyal a turizmus, évente egyre több az újabb rekord. – A külföldi turisták második legfőbb célpontja a Balaton, és egyre több a magyar vendég. Tapasztalható itt is a fejlődés. Remélhetőleg ez töretlen lesz, és néhány év múlva igazi minőségi turizmust tudunk nyújtani az idelátogatóknak – mondta Fenyvesi Zoltán.

Krisztin N. László polgármester arról beszélt, hogy sok vendég évről évre ekkor veszi ki a szabadságát, hogy ne maradjon le a borhetekről.

– Minden borral kapcsolatos esemény ünnep, fontos, hogy sokszor megemlékezzünk a magyar borról, hogy annak jó hírét erősíthessük. Mi, badacsonyiak igyekszünk a bor valamennyi arcát megmutatni. A Kéknyelű virágzás ünnepén, a borheteken, a badacsonyi szüreten, valamint Márton napján, az újbor ünnepén. A borhoz elsősorban a jó Isten kell, de az idő is. Meg kell tisztelnünk a bort is az idővel, ízlelgetni, illatolni kell, barátkozni vele. De a bor társas ital, összeköt bennünket Istennel, önmagunkkal és másokkal – mondta a polgármester.

A megnyitón a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagjai közé fogadta Jakab Istvánt, valamint átadták a borverseny helyezettjeinek is a díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában