12°
19°

Kádár Tibor festményei a színházban

Veszprém - A Szindbád visszatér és az Erdély nevet viselő csoportba tartoznak azok a Kádár Tibor festőművész által készített festmények, amiket kedden állítottak ki a Petőfi Színházban.

A tárlat felvezetéseként Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója köszöntőjében aláhúzta: örül, hogy a Pannon Egyetem Modern Filológia és Társadalomtudományi Kara szervezte Erdélyi napok programjában a színháznak kiemelt helye van.

– Kádár Tibor erdélyi származású, a helyzete mégis különleges. Erdélyi, de régóta Veszprémben él. Kint és bent is van: Erdélyben és Erdélyen kívül, fizikai valóságában éppúgy, mint festői világában. Egyéni művészi világképet épít, aminek mentalitása Erdély látványvilágának némely tájegységéhez köthető – mondta a kiállítást megnyitó Géczi János.A József Attila-díjas író és képzőművész megjegyezte: a negyed százada hazánkba települt kolozsvári művész mostani anyaga az elmúlt másfél-két évben készült. A Szindbád visszatér sorozatból öt olajkép látható az aulában. A színészkirály a központi motívum. Latinovics lebegő, finom elmosódásokkal bugyolált alakja a centrum. A színház egykori tagjaként, a helyi művészeti örökség részeként meditációra készteti az embert.

A múltról is, de még inkább a jelenről és a jövőről.A bemutatott anyag nagyobb része az Erdély címet viseli, s az alkotó jelenléte adja a munkák bensőséges nagyszerűségét. A művész a vidéket járva vázlatokat készített, vagy fényképen rögzítette a festőileg érdekes témákat, helyszíneket. Ezek alapján – néhány hónap múlva – Veszprémben készültek el a kidolgozott művek.– Kádár Tibor a Veszprémben élő erdélyi művészkolónia meghatározó alakja. A képvilága immár két magyar régió között képez kapcsolatot – mondta Géczi János.

 


Legolvasottabb

1
Megtört a rossz sorozat
2
Érző emberek, kemény munka – így dolgoznak a megyeszékhely baleseti helyszínelői
3
Fesztivál, falunap, szüreti mulatság – programtippjeink péntekig
4
Szurkoljunk együtt! Élő közvetítés Rátótról!
5
Itt számíthat traffipaxra vasárnap Veszprém megyében
Foci
B. Virág Rita
NB III: Tizenegyest is rontott a VLS
tenyérolvasás / 29 perce
Próbaidős robot dolgozik egy tajvani templomban
A Pepper nevű humanoid robotnak fő feladata, hogy segítsen a templom arculatának modernizálásában, a személyzet munkájának csökkentésében.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *GARAI ZOLTÁN* életének 74. évében elhunyt. Temetése 2017. szept. 27-én 12 órakor lesz Fehérváron a Béla úti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *BORSZUK JÓZSEFNÉ* *szül.: Esső Mária* 58 éves korában elhunyt. Kérésének megfelelően temetése szűk családi körben történik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *ÖZV. DR. GYÖKÖSSY JÓZSEFNÉ* *szül.: Kőszegfalvy Katalin * 86 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 27-én 15 órakor lesz Győrben a Szabadi úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Német választások / 56 perce
Utolsó pillanatig kampányoltak a német pártok
Női röplabda-Eb / 1 órája
Játszmát nyert, de kikapott a lengyelektől a magyar válogatott
Kézilabda / 2 órája
Tatabányát vert a tartalékos a Füred!
Horváth Gábor
kettős állampolgár / 2 órája
Colin Firth olasz állampolgár lett
BL / 2 órája
Telekom: Lélektani győzelem
B. Virág Rita
fellebbezési folyamat / 2 órája
A londoniak ragaszkodnak az Uberhez