Kultúra

2013.04.18. 18:36

Kassán Máraival is várják a magyarokat

Ne csak itthon kiránduljunk, látogassunk el a szomszédba is bíztatnak bennünket a szlovák turisztikai szakemberek különösen annak kapcsán, hogy az idén Kassa viseli az Európa kulturális fővárosa címet Marseille társaságában.

Győrffy Árpád

Szlovákia nem a tehénkékről és a kolompokról szól, inkább arról, hogy Bartók ezen a területen is gyűjtötte a népdalokat, hogy Liszt Ferenc kilenc évesen Pozsonyban zongorázott, hogy Štefan Banič próbálta ki először egy 15 méter magas épületről az ejtőernyőt Nagyszombaton, és éppen a napokban nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg Kassa nagy szülöttjéről, Márai Sándorról a születésnapján - mutatta be hazáját a megszokott kliséktől eltérve Sonja Jelínková, Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője és Rákai Albert, a Kassai Turisztikai Iroda munkatársa egy veszprémi sajtóbeszélgetésen.

A Szent Erzsébet Székesegyház (Fotó: Kosice Tourism)

Az idei év igazi attrakciója Kassa, ahol az európai kulturális cím elnyerésének köszönhetően megújult műemlékekkel és tartalmas programsorozattal várnak mindenki.

A program sok eleme kapcsolódik a magyar kultúrához, történelemhez. A január 20-i nyitórendezvény témáját is a város jeles szülötte Márai Sándor adta. Kassa főutcája maga is egy olyan hely, ahol megelevenedik az Osztrák-Magyar Monarchia multikulturális hagyatéka. Olyan jelentős történelmi műemlékek között sétálhatunk, mint a Szent Erzsébet székesegyház, ami valahol az európai kultúra keleti határát jelenti a gótikus stílusával. Nekünk persze ennél is több, hisz 1906 októbere óta az északi hajó alá épített kriptában nyugszik II. Rákóczi Ferenc fejedelem édesanyjával, Zrínyi Ilonával és idősebbik fiával, Józseffel.

(Fotó: Kosice Tourism)

A kulturális év jegyében mintegy három tucatnyi nagyszabású program zajlik a városban a december 13-i zárásig. A klasszikus zene és dzsesszkoncertek, magyar csoportokat is felvonultató folklór és kortárs táncfesztiválok követik többek között egymást. A szó szoros értelmébe is rendkívül színesek lesznek a vizuális programok. Az éjszakai fényfestéstől a közelben született Andy Warhol művészete jegyében meghirdetett British Express című kortárs popart fesztiválig és a klasszikus képzőművészetből is sokat nyújtó "Kassai múzeumok és képtárak éjszakája" programig bőséges lesz a választék. Persze lesz bőven gasztronómiai, bor- és sörünnep is, hogy mindenki megtalálja magának a kedves helyét Európai idei kulturális fővárosában.

A 113 éve Kassán született Márai Sándor szobra (Fotó: Kosice Tourism)

Városnézô sétán Márai Sándorral

A kassaiak nagyon büszkék arra, hogy Márai Sándor a város írója - hangsúlyozta Rákai Albert. A 113 éve született írónak emlékszobát nyitottak, és a kulturális év nyitó programjában is kiemelkedő helyet foglalt el, hogy Balog Zoltán, a magyar erőforrás miniszter felavatta a három utca találkozásából kialakított Márai teret. Nagyszabású ünnepséget tartottak április 11-én is Márai születésnapján, sőt az író kultusza az egész évet behálózza annak a városnéző sétának köszönhetően, amit a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve alakítottak ki a kassai és budapesti Márai emlékek feltérképezésével, összekapcsolásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!