Gondolatokat ébresztő tájképek

2019.05.13. 17:50

Kecső Lajosné festményeiből nyílt kiállítás Zircen

A kiállítást Németh István nyugállományú tábornok nyitotta meg a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében. Megtisztelőnek nevezte a felkérést, hogy volt pályatársa, kollégája feleségének a tárlata elé fűzhet gondolatokat.

Kelemen Gábor

A kiállítás június elejéig tekinthető meg

Fotó: Kelemen Gábor

„A művész célja, hogy megélt élményei, benyomásai, ars poeticája megjelenjenek az alkotásaiban és közvetítse azokat a tárlat látogatója felé. Egyéniségén és a művészeti eszközök sokszínűségén keresztül különbözőképpen érinti meg a nézőt, különböző gondolatokat ébreszt a látogatóban. Ez történik Kecső Lajosné Irénke tájképeit, csendéleteit bemutató kiállításán is. Gondolatokat, benyomásokat ébreszt, és ezzel a művész célját talán már el is érte” – mondta Németh István, aki a képek befogadását különleges élménynek nevezte: „A nézőben valamilyen feszültséget gerjeszt, vagy meglévő feszültséget old fel, ezzel hozzásegít a feltöltődéshez, élményben részesít.

Németh István nyugállományú tábornok nyitotta meg a kiállítást
Fotó: Kelemen Gábor

Beszélt arról is, hogy a mai festőművészek gyakori témája a tájkép, melyre a tárlatlátogatók részéről is növekvő igény van. „Egyre nagyobb vonzódást érzünk a természet iránt, menekülünk a városok pora, zaja, a mindennapi stresszhatások elől a természetbe, a szabadba. Menekülünk a hegyekbe, erdőbe, vízpartra, ligetek csendjébe, ahol nem csak testi, hanem lelki felüdülést is keresünk.” A tájképről úgy fogalmazott: a festők és a tárlatlátogatók számára is a kikapcsolódás, a gondolatokban történő elmélyülés forrása, és a művésznő tájképei is kifejezik a természet szeretetét, sajátos, nyugodt hangulatot árasztanak.

Hozzátette, a csendélet témái is a természetből fakadnak, a virágok ezernyi színárnyalatai, lefestése mindig is izgatták a festő fantáziáját, szín- és formagazdagságának festővászonra vitele lehetőséget nyújt a függetlenség kifejezésére, a színek és formák természetben előforduló végeláthatatlan, néha vibráló vagy máskor egyszerű játékának ábrázolására, ami felfedezhető a művésznő csendéleteiben is. Az alkotásokban megjelenő mélyen átélt érzések alkalmasak arra, hogy a tárlat látogatójában gondolatokat ébresszenek, vizuális élményeket váltsanak ki – mondta Németh István, ajánlva mindenkinek a kiállítást.

A kiállítás június elejéig tekinthető meg
Fotó: Kelemen Gábor

A műsort Csaba Lilla vezette, zenés előadással közreműködött Katonáné Orbán Etelka és Terebessy Szilveszter. Kecső Lajosné elmondta, hogy szívesen hozta el Zircre az alkotásait, hiszen a Bakony „a szíve csücske”, nagyon sokat kirándul ezen a tájon, ebből is merített a tájképein. Verseket is ír, s a közönség örömére fel is olvasott egyet a lírai alkotásai közül.

A tárlat 2019. június 8-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában