Ajkán és Veszprémben is találkozhatunk vele

2017.12.04. 14:00

Kedden érkezik hozzánk az igazi finn Mikulás! – De mi köze van a kecskéhez?

Sok kisgyerek már izgalommal várják a holnapot, hiszen megyénkbe érkezik az igazi finn Mikulás vagyis Joulupukki.

Szauer Annamária

Joulupukki, a lappföldi Mikulás Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. december 1-jén. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Mikulás Lappföldől, Veszprém és Ajka testvérvárosából Rovaniemiből érkezik hozzánk.

Joulupukki, a lappföldi Mikulás Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. december 1-jén. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Mikulás története 

A Mikulás eredetileg Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja, a gyermekek védőszentje. A legenda szerint a püspök városában egy szegény embernek volt három lány, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Amikor ez Miklós tudomására jutott három arannyal töltött erszényt dobott be a kéményen keresztül, a család otthonába. A lányok éppen ekkor aggatták fel száradni a frissen mosott harisnyáikat, legnagyobb meglepetésükre ezekben landolt az adomány. Így mind a három lány hozzámehetett választottjához. Innen ered, hogy a gyermekek kitisztított cipőikben, harisnyáikban várják az ajándékot a Mikulástól.

De hogyan jön a képbe a kecske?

Bármily meglepő Joulupukki neve nem Mikulás jelent, hanem Karácsonyi Kecskét. Ez egy régi északi szokásra vezethető vissza: a téli napforduló környékén kecskének öltözött férfiak járták a házakat, ijesztgették a gyerekeket vagy éppen ajándékot adtak nekik. A kecske mítosz Thor-hoz a mennydörgés istenéhez köthető, aki szekere elé pont ezeket a jószágokat fogta be. Erre emlékezve ma is népszerű a szalmakecskék állítása és ez az oka annak, hogy a legnagyobb svéd bútoráruház hazai polcain is megtalálhatjuk a szalmakecskét a karácsonyi dekorációk között.

Nem egyedül dolgozik

Minden sikeres férfi mögött áll egy asszony, ez a Joulupukki esetében is így van. Felesége Joulumuori aki mindenben segíti munkáját. Mellette még számtalan manó vagyis juolutont tartózkodik a Lappföldi otthonukba.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=OEnufQmn-OE

Írhatunk is neki

Ha személyesen nem tudunk elmenni a keddi találkozó nem kell csüggedni, ugyanis Joulupukkinak van hivatalos levélcíme is ahol fogadja a küldeményeket:

Joulupukki

Joulupukin Pääposti

96930 Napapiiri

Már csak egyet kell aludni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában