Kultúra

2011.09.06. 05:00

Kedvezményesen juthatnak hozzá Karinthy Frigyes köteteihez olvasóink

Karinthy Frigyes műveiből huszonkét részes sorozatot indított útjára a Kossuth Kiadó. Az egyik legnépszerűbb magyar író kéthetente szerdánként, díszkötésben megjelenő köteteihez a Pannon Lapok Társasága újságjainak olvasói kedvezményesen juthatnak hozzá.

Osváth Sarolta

Tanár úr kérem, Így írtok ti, Utazás a koponyám körül - Karinthy Frigyes legismertebb művei, amelyek manapság jó eséllyel kezébe kerülnek az átlagos irodalomkedvelő olvasóknak. Pedig Karinthy életműve hatalmas, ezt bizonyítja, hogy írásai huszonkét vaskos kötetet töltenek meg, sőt, az irodalomtörténészek szerint még ma is rejtőznek felfedezésre váró írásai a korabeli újságokban, folyóiratokban.
 
- A sorozattal a kiadó szándéka nem a teljességre törekvés, hanem a sokarcú író bemutatása - hangsúlyozta Kocsis István, a Kossuth Kiadó igazgatója az első kötet (Budapesti emlék) megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A sorozat kötetei megvásárolhatók hírlapjaink ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a teljes sorozat megrendelhető terjesztési irodáink valamennyi elérhetőségén, weboldalainkon, a lapokból kivágott megrendelőszelvényen és kézbesítőinknél. A megrendelők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

- Karinthytól talán mindenki tud idézni valami szellemeset. A legtöbben a humoristát vélik ismerni, kevesebben értékelik benne az esszéistát, a hírlapírót, a filozófust, én pedig elsősorban a prófétára hívnám fel a figyelmet, és mint az emberiség jövőjéért aggódó gondolkodót ajánlanám - mondta Karinthy Márton, az író unokája, író-rendező, a Karinthy Színház igazgatója, aki egyben a sorozat szóvivője.

Karinthyt nevető bölcsnek is nevezték. De ki is volt ő tulajdonképpen? Újságíróként kezdte a pályáját 1906-ban Az Újság, majd a Budapesti Napló és a Nyugat munkatársaként. Több mint ötezer cikket, riportot, tudósítást, útinaplót, filozófiai eszmefuttatást, irodalmi elemzést, politikai esszét és temérdek humoreszket írt. Rendkívül gazdag életművében számos színművet, kalandos történetet, verses mesét is olvashatunk, és sokaknak talán új, hogy például a Micimackó, a Leacock-humoreszkek vagy Tom Sawyer kalandjainak zseniális fordítását is neki köszönhetjük.

Az írásait olvasva olyan, mintha ma is közöttünk élne. Szellemisége, látásmódja semmit sem veszített aktualitásából. Szinte hihetetlen, hogy csaknem száz éve jelent meg az Így írtok ti című paródiakötete, amellyel egy csapásra ismertté vált. A sorozatban három kötet tartalmazza a magyar, valamint a külföldi próza és dráma stílusparódiáit. A butaságot, gőgöt, önzést, visszásságokat kifigurázó írásaiban a modern kor nagyvárosaiban csetlő-botló kisembert ábrázolta, aki humora segítségével túléli a legnehezebb időket is. Regényeiben és novelláiban is sokat foglalkozott a párkapcsolat és a szerelem problémáival, a férfi és a nő közti viszonnyal. Karinthy Frigyes kétszer nősült, legendásan romantikus szerelem fűzte Judik Etel színésznőhöz, aki spanyolnáthában meghalt. Második felesége Böhm Aranka, egy jól menő orvos elvált felesége volt, viharos házasságuk számos írásának ihletője. Színpadi művei többnyire egyfelvonásos bohózatok, de születtek egész estés vígjátékai és komoly hangvételű darabjai is. Fiatal korától kezdve vonzódott a tudományokhoz, utolsó  egyben legnépszerűbb  regénye, az Utazás a koponyám körül 1937-ben, egy évvel azután jelent meg, hogy az írót Herbert Olivecrona, korának leghíresebb agyspecialistája agydaganattal megműtötte Stockholmban.
 
Érdemes Karinthyt újra felfedeznünk és gyermekeinkkel is megismertetnünk. Az elegáns kivitelű sorozat kötetei könyvespolcunk értékes és kedvelt darabjai lesznek.


A sorozat következő kötete a Mennyei Riport, tudományos-fantasztikus regénynek mondható. Sokak szerint Karinthynak talán ez a legizgalmasabb műve, de mivel ugyanabban az évben született és jelent meg, mint az Utazás a koponyám körül, nem kapott érdemeinek és értékeinek megfelelő figyelmet. Karinthy köztudottan tudományrajongó volt, ugyanakkor a misztikum iránti érdeklődés is erőteljesen munkált benne. Ez a kettősség egész életművén végighúzódik, de igazán a Mennyei Riportban teljesedik ki. A mű főhőse Mr. Oldtime, a híres riporter, misztikus fakírtudománnyal tanulmányútra megy a túlvilágra, megjárja a különféle dimenziók országait, a negyediktől a nyolcadikig, s tapasztalatairól a mennyekből átrádiózott riportokban tudósít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!