Kultúra

2011.09.22. 05:59

Kell egy hely, ahol jó lenni

Sümeg - Szerencse Károlyné Éva, a Kisfaludy művelődési központ, könyvtár és emlékház vezetője tizenkét év munka után újra bizalmat kapott a városvezetéstől az intézményegyüttes irányításához.

Tóth B. Zsuzsa

Évát mindenki energikus, mosolygós és kedves vezetőként ismeri. Úgy tűnik, mintha sosem lenne fáradt. Napi tizenkét órát dolgozik, hétvégén sem pihen, hogy minden flottul működjön a művelődési központban. Azt mondja, a feladatot el kell végezni, a problémát megoldani, méghozzá rögtön.

A házat minden szegletéig kihasználják. Ott kapott helyet ideiglenesen a legmodernebb informatikai háttérrel felszerelt könyvtár felnőtt-részlege tizenkét térségi település mozgókönyvtári kiszolgálásával, odatartozik a Kisfaludy-emlékház és a városi képtár. Évával együtt az integrált intézményben hatan, közalkalmazottak, közfoglalkoztatottak látják el a sokrétű feladatot. 

- Nem rólam szól ez a tizenkét év, de az itteni szakmai életem a pályámat teszi ki. Tartalmas időszak volt, örömet jelentett a munka, érdemes volt csinálni. A rendezvények sikere mindig erőt adott a folytatáshoz. Jó volt látni, hogy egy-egy program szebbé teszi az emberek életét, hétköznapjaikat. A mai nehéz gazdasági helyzetben a menedzserszemléletű gondolkodással lehet előbbre jutni és megtalálni a forrásokat a fejlődéshez, különben leépül az intézmény - mondja Éva, akinek az irányításával a 12 év alatt közel 100 millió forint infrastrukturális eszközfejlesztés, felújítás, szolgáltatásbővítés valósult meg az intézményben. Mára teljesen megújult, korszerű technikával működik a művelődési központ, a multiplex minőségű mozi és a városi könyvtár.

Az érvényesüléshez fontos volt az ő magabiztossága. Szerencséné magasan kvalifikált, szakértelemmel rendelkező szakember. Négy diplomát szerzett, a közelmúltban sem volt rest képezni magát és ma is kész folytatni a már életformájává vált tanulást. Kell a jártasság és a rutin, a tapasztalat, a nyitottság és a kreativitás szintén elengedhetetlen. A szakmai munka eredményességének nélkülözhetetlen alapja a térségi, megyei és országos szinteken kiépített sikeres kapcsolat  vallja. A munka és a magánélet nem választható el egymástól.


 
- Nekem az a kikapcsolódás, hogy szabadidőmben tapasztalatszerző utakra megyek, színházakba, előadásokra, fesztiválokra. Ötleteket szerzek és kapcsolatokat teremtek - magyarázza Éva, akinek két gyermeke már felnőtt. A kisebbiket hatéves korától hozta magával, nem véletlen, hogy profi táncművész lett. A házban Éva idekerülésével alakultak meg az azóta is működő tánc- és más művészeti csoportok.
 
- A tánckultúra minden műfaja jelen van, szép eredményeket ér el a 14 tánccsoport közel háromszáz tagja. Öt korcsoportban, a háromévestől a hatvanasokig befogadnak mindenkit. Az alkotóművészeti tevékenységet még szélesíteni kell, lehetne építeni például a hagyományok ápolására. Közösségi terek kellenének, hogy működhessenek például nép- és iparművészeti szakköri foglalkozások, kézműves alkotóműhely, ifjúsági és közösségi klub. Jó lenne egy tükrös próbaterem a táncművészeti csoportoknak.

A jelmezek, táncruhák, díszletek, szakmai kellékek sokasága indokolja a raktárhelyiségek bővítését is. Az épület kicsi már, a nagy színháztermet kinőttük, hiába 220 személyes. A művelődési központ nemcsak a várost, hanem a térséget is kiszolgálja. Minden csoportban és a közönség soraiban vannak vidékiek, még azon az áron is, hogy biztosítjuk a beszállításukat. A ház udvara szintén jól kihasznált. A korábbi "dzsungel" helye ma programoknak ad otthont, a területet kulturális szabadidőközponttá szeretnénk fejleszteni - sorolja Éva.



Aktív közösségi életnek ad színteret

Író-olvasó találkozók, megyei és országos tánc-, színjátszó-, népzenei találkozók, versenyek, és más nagy közönséget vonzó rendezvények állandó helyszíne a művelődési központ, Éva fővárosi színházi darabokat hív Sümegre, nagy sikerrel. Sümegen egy nagyon aktív közösségi életnek kell színteret adni. A mottója, hogy legyen egy hely, ahol jó lenni, ahol az emberek jól érzik magukat. Ő maga pedig akkor tud hazamenni elégedetten, ha megtett mindent a nap sikeréért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!