urban verbunk

2019.08.22. 20:00

Keményen odaléptek a gödöllői néptáncosok a Folklór Estek zárásán

A Folklór Estek záró előadásaként a veszprémi közönség az Urban Verbunk Táncegyüttes előadásában a Dobbantás című folk tánc showt tekinthette meg az Óváros téri szabadtéri színpadon.

Horváth Virág

Az Urban Verbunk néptáncegyüttes fellépése zárta a veszprémi Folklór Esteket

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Vérpezsdítő ritmusok, 16 hengeres dinamika és határtalan lendület jellemezte a különleges előadást, melyet a Folklór Estek záró napján mutattak be a megyeszékhelyen. A darab rendezője és koreográfusa Tóth Judit, és Moussa Ahmed.

Az Urban Verbunk néptáncegyüttes fellépése zárta a veszprémi Folklór Esteket
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az Urban Verbunk előadásaira mindig is a hagyomány erős tisztelete, de a modern stílusok megpendítése volt jellemző. Hagyomány és korszerűség kettősségével dolgoznak, a tiszta autentikus mozgáskincs olyan színpadi megformálásával, amely az utca emberének is újra felkeltheti az érdeklődését a népi tánc iránt.

Az 1992 óta működő és többszörösen kiválóan minősült Gödöllő Táncegyüttes jelenlegi vezetői szeretnének teret biztosítani a városi fiatalság számára is vonzó, modern, folklór-színpadi művészetnek. A tánccsapat a hazai néptáncművészet kiemelkedő szereplője, a legrangosabb hazai és nemzetközi fórumok állandó fellépője, hazai és nemzetközi sportesemények vendége.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprémben bemutatott Dobbantás olyan rítusszerű táncelőadás, amiben karakteres férfiak és szenvedélyes nők állnak hol egymással szemben, hol párban, hol pedig elvágyódástól és szabadságvágytól függetlenül is egyetlen erős tömbben.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A folk tánc show erőteljes látványt nyújtott, emellett megfeszített munkát, precíz kidolgozást láthattunk a színpadon. Gyerekek, nők és férfiak közös mozgásművészete révén mesélték el történetüket a szerelemről, hagyományról, büszkeségről.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Magával ragadó ritmusválogatás a magyar és a velünk élő nemzetiségek hagyományos tánckultúrájából, hazafias őserővel, és magas szintű tánctechnikai tudással. Hagyományos és a korszerű, múlt és jelen, magyarság és a nemzetiségek békéjére húzott határok, melyek nem szétválasztják, hanem összekötik a táncost, zenészt és nézőt egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában