Kultúra

2013.05.29. 07:01

Képeken a tánc öröme

A Szeresd a magyart! - A néptánc ünnepe, Térségi tavaszi fesztivál keretében nyílt meg a Bánhelyi József néptáncos fotóiból és tánckellékekből, viseletekből álló kiállítás Kislődön.

Tóth B. Zsuzsa

A Rőthy Mihály Egyháztörténeti Gyűjtemény épületében rendezett, Érték és közösségteremtés - Kultúra és hagyományápolás címmel rendezett tárlatra érkezetteket Somogyi Anna polgármester és Herold Gábor tanár köszöntötte. Utóbbi szólt arról, hogy nagy örömükre a hét éve folyó rendezvénysorozatnak most a település adhat otthont.

Azt egészíti ki Maróti Lászlóné Farkas Klára helyi és Simon Gábor felsőörsi fafaragók bemutatkozása is. A kiállítás Üregi Éva kultúros segítségével valósulhatott meg. A kiállítást megnyitó Kovács Norbert, Cimbi, néptáncos, a Veszprém Bakony Táncegyüttes művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a néptánc ünnepe nem csak Kislődnek, hanem a térségnek is fontos, hiszen az a népművészet terén nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben.

Kislőd adott otthont a Szeresd a magyart!  A néptánc ünnepe, Térségi tavaszi fesztiválnak, amelynek keretében nyílt meg a Bánhelyi József néptáncos fotóiból és tánckellékekből, viseletekből álló kiállítás. Cimbi véleménye szerint a művész megfogta a tánc lényegét (Fotó: Gáspár Gábor)



- Például a magyarpolányi néptánc találkozón 21 néptánccsoport volt jelen a térségből. A zsűri pedig kiemelkedőnek nevezte a megyében folyó táncos életet és annak színvonalát. Józsi képei olyan pillanatokat kaptak el, amelyekkel megfogta a tánc lényegét. A képekben bennük van a tánc öröme. A fotók e térségben készültek, de olyan táncosok láthatóak a képeken, akik nem itt élnek, viszont ide jöttek vendégségbe. Például Erdélyből, Kanadából, de itt mindannyian jól érezték magukat - mondta Cimbi és megköszönte a településnek, hogy befogadta a programot.

A kiállítás megnyitóját a helyi Nemzetiségi Dalkör csokra színesítette. Az est A néptánc ünnepével, 13 térségbeli csoport 20 produkciójának bemutatásával folytatódott a kultúrházban. Az programokat a Pannon Térség Fejlesztéséért Alapítvány szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!