Kultúra

2008.10.15. 02:28

Képzelt és valódi alakok

<b>Veszprém</b> - Bulgakov A Mester és Margarita című regénye alapján készített előadást Who-land címmel a Teleszte-rion Színházi Műhely. A produkciót a Bécsy Tamás Egyetemi Színház épületében, a Pannon Egyetem felső kampuszán mutatták be.

Deák Dóra

Különös fausti figurák népesítették be a színpadot, s kezdtek furcsa játékba a Komáromi Sándor által rendezett darabban. A kis létszámú színészgárda tagjai egyik szerepből a másikba csusszantak, szinte kibogozhatatlanul összefolytak az arcok, a karakterek, senki sem az volt, aminek látszott. 

Mintha egy őrült elmébe kerültünk volna, a Mester elfojtott alkotói energiáktól fortyogó fejébe, mely szinte szétrobbant az írás extázisában. 

Képzelt és valódinak tűnő alakok, teremtés és teremtettség mosódott egybe, de az is előfordult, hogy egyik elem háttérbe szorította a másikat, amit a különféle színpadi technikák tettek nyilvánvalóvá a közönség számára: ilyen volt például az, amikor a Mester és Hontalan Iván egy ízben felolvasták a Pilátus-betéttörténetet, és a szereplők mozdulataikkal, gesztusaikkal rájátszottak az elhangzott párbeszédrészletekre.

Ez a gesztus arra hivatott, hogy tudatosítsa, a bibliai szál csupán a Mester könyvében létező történés. 

A darab különböző rétegeit a rendkívül pontosan, tudatosan kidolgozott mozgások kapcsolták össze, s biztosították azt, hogy az azonos színésszel eljátszatott figurák mindenfajta párhuzam ellenére mégiscsak elkülönüljenek egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!