Kultúra

2017.08.29. 13:00

Helybe viszik a műtárgyakat - Kiállítások a VasútARTjáróban

Két helyi képzőművész országosan egyedülálló vállalkozásba kezdett négy évvel ezelőtt Balatonalmádiban: félévente újabb és újabb kiállításokat rendeznek festőknek, grafikusoknak, fotósoknak a vasúti aluljáróban. Idén nyáron már a kilencedik tárlatot nyitották meg.

Mátételki András

- Az ötlet Jáger Pista képzőművész barátomtól származik, akivel együtt tagja vagyok az idén 35 éves Ajkai Grafikai Műhelynek is - meséli a kezdetekről a 66 éves Fábián László, aki ismert személyiség Balatonalmádiban, ugyanis 33 éven át irányította a Györgyi Dénes Általános Iskolát. - Hogy a közel 50 méter hosszú vasúti aluljáróban folyamatosan legyen kiállítás, az vezérelt bennünket, hogy az emberek manapság ritkán mennek múzeumokba, keresnek fel kiállítótermeket, talán mert feszélyezi őket a hely, vagy csak leszoktak róla... Vigyük hát helybe a festményeket, grafikákat, fotókat, hogy az emberek megismerhessék a kortárs alkotókat. Pedagógus énünk azt mondta, ha nem sikerül, akkor is nekifutunk!

A két szervezőnek már csak olyan személyt kellett találnia, aki megvalósítja a technikai hátteret. Ezt a segítőt a városgondnokság vezetőjében, Agg Z. Tamásban találták meg, aki azt is vállalta, hogy megismerteti az ötletet a vasúttársaság vezetőivel. A mávosok nem csak bólintottak a nagyszerű kezdeményezésre, hanem komoly felújításokba kezdtek. Az elmúlt négy év alatt 14,5 millió forintot áldoztak arra, hogy az aluljáróban korszerű világítás legyen, megoldották a csapadékvíz elvezetését, felújították a burkolatot, valamint új lépcsőkre cserélték a régieket. Hogy az elmúlt években nem történt itt vandalizmus, az annak is köszönhető, hogy térfigyelő kamerák ügyelnek a rendre, amelyeket a rendőrségre kötöttek be. ("A kultúra kultúrát szül" - jegyzi meg Fábián László, hivatkozva népművelő ismerősére.) Mind gyakrabban fordulnak meg itt zenészek, így tangóharmonikás, gitáros, alkalmi együttes.

Fábián László: - Hiába szép egy kép, ha arról nem sugárzik az alkotó különös, egyedi, sajátos látásmódja, kénytelenek vagyunk figyelmen kívül hagyni a válogatáskor
Fotó: a szerző

- Már az elején tisztáztuk, csak Almádiban élő, vagy itt nyaralóval rendelkező alkotók képeit állítjuk ki. Feltételeink között szerepelt az is, hogy kizárólagos jogunk lesz a képek kiválogatása, abba senki nem szólhat bele. Végül is a jelentkezők a kiállítások megnyitásakor szembesülnek azzal, hogy melyik művük került fel a falakra. Akár a megnyitón, akár az utcán, ha összefutunk, szívesen megmondjuk a véleményünket, ha kérdeznek bennünket. Különösebb vita még nem alakult ki, és sértődöttségről sem tudnék beszélni. Jó, volt már olyan, hogy festőművész barátunk szóvá tette, hogy a beküldött hat képe közül miért csak négy került a látogatók elé. Azt vallom, hogy őszintén meg kell mondani, hogy mi a jó, és mi a rossz, nem szabad hazudni az embereknek. Nehéz, kényes terület ez, de azon vagyunk, hogy segítsük az alkotók fejlődését. Úgy érezzük, valamennyien bíznak bennünk, elfogadják értékítéletünket.

Négy esztendővel ezelőtt még csak tizennégy képzőművész jelentkezett, hogy a nyilvánosság elé tárja alkotásait. Ma már huszonnégyen vannak, a fotósok pedig huszonheten. Kezdetben nagyobb volt a "tolongás", s a bekért hat-nyolc kép helyett volt, aki tíznél is többel jelentkezett. Ma már ez nem jellemző, hiszen az addig felhalmozott képek "elfogytak", újakkal kell előrukkolniuk. Kétharmad részük tekinthető profinak, akik évente tíznél is több művet készítenek. Persze nem mindegyikkel jelentkeznek, ugyanis él bennük az erős önkontroll, ami az évek alatt alakult ki.

- Még egy lényeges szempontot tűztünk ki magunk elé: csak is Balatonalmádiról szólhatnak a fotók. Ugyanakkor nem az ezerszer lefestett, lefényképezett mólót szeretnénk látni, hanem érdekes, újszerű, egyéni ábrázolással készült műveket. Hiába szép egy kép, ha arról nem sugárzik az alkotó különös, egyedi, sajátos látásmódja, kénytelenek vagyunk figyelmen kívül hagyni a válogatáskor.

Az almádi aluljáróban a festmények és fotók reprodukcióit egymást váltva félévente cserélik. A 63 keret mellett az aluljáró két végében van egy-egy tabló, ahol a művészek fotói mellett rövid leírás olvasható munkásságukról. Noha a Jáger-Fábián páros fizetség nélkül látja el a kiállítások előkészítését, rendezését, a költségek így is meghaladják évente a több százezer forintot. Hogy a VasútARTjáró a jövőbe se kerüljön pénzzavarba, két éve csatlakoztak a helyi turisztikai egyesülethez, így már pályázhatnak pénzekre, bár eddig egy fillért sem nyertek. Úgy is igyekeznek bevételeiket gyarapítani, hogy az időszaki kiállítás lebontása után megvehetők az alkotások pár ezer forintért az egyesületnél. Eddig 585 mű került ki a falakra.

- A nyaralók akár 2-3 órát is eltölthetnek városunk kulturális központjában. Benézhetnek a Pannónia Kulturális Központba, ahol szintén rendeznek kiállításokat, különböző programokat, valamint itt van a 45 ezer kötetes könyvtár is. A látogatók útjukat az aluljárós kiállításon át folytatva kiérnek a Wesselényi parkba, ahol az évente változó összetételű - külföldi alkotók időszakos bemutatójának is helyet adó - Európa Szoborparkban gyönyörködhetnek, amit Veszeli Lajos festőművész, alkotótársunk sok éves szervező munkájának köszönhet a város - mondta végül Fábián László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!