Keresztelési kellékek és harangláb

2018.12.20. 14:00

Képzőművészeti alkotások a hit szolgálatában

Az év utolsó Gyurátz Körében Polgárdi Sándor esperes a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye tárgyi értékeiről tartott előadást.

Laskovics Márió

Az év utolsó Gyurátz Körében Polgárdi Sándor esperes a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye tárgyi értékeiről tartott előadást Fotó: Laskovics Márió

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör idei utolsó összejövetelén Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese tartott előadást Nyitott adventi ablakok címmel kedden az evangélikus látogatóközpontban. Az esperes elmondta, az idei évben havi két alkalmat szerveztek, különféle területekről érkezett előadókkal, kétéves EFOP-pályázatnak köszönhetően. 2019-ben hasonlóképp tervezik a folytatást.

Polgárdi Sándor a kör szokásos kezdő elemeként Isten igéje fölé hajolva mélyült el az adventi időszak és a karácsony szellemében, majd két témáról szólt vetített képes előadásában: Schima Bandi néhai ötvösmester, iparművész a pápai evangélikusoknál lévő alkotásairól, valamint az ország második legidősebb harangjáról.

Mint mondta, a keresztség szentség a Magyarországi Evangélikus Egyház tanítása értelmében. Ennek látható jele a víz, de kötődik hozzá továbbá a keresztelőmedence és a kancsó. Schima Bandi a keresztelő kancsót 1943-ban készítette el a pápai evangélikusok számára, a medence bronz felső részét – melyen glóbusz, s azon kereszt áll, mutatva a kereszténység terjedését – pedig 1949-ben. Hozzátette, ezek a képzőművészeti alkotások a gyülekezet számára nagy értékek.

Az év utolsó Gyurátz Körében Polgárdi Sándor esperes a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye tárgyi értékeiről tartott előadást
Fotó: Laskovics Márió

Egy templom másik elengedhetetlen része a harang, jegyezte meg. A szórványban élő lutheránusoknak annak idején nagy lehetőség volt, ha harangláb állítására tudtak gyűjtést szervezni.

– A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye tulajdonában, és egyik gyülekezete szórványterületén, Kisberzsenyen található a szügyi után az ország második legrégebbi harangja, amit 1636-ban öntöttek Bécsben. A használaton kívül álló harang idén a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztályán védett állapotba került. Örülünk ennek, mert olyan kincsünk van, ami hívogatja az élőket, elsiratja a halottakat, de elűzi a villámokat is – mondta el az esperes.

Az alkalmat forralt bor és receptcsere színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában