Élet a tragédia után

2018.10.12. 07:00

Kiállítás a vörösiszap-katasztrófa évfordulóján

A kisvárosra súlyos ökológiai csapást mért a nyolc évvel ezelőtt történt vörösiszap-katasztrófa, melyet elfeledni sosem lehet, csupán együtt élni a tragédiával, és erőt meríteni az akkor tapasztalt összefogásból.

Borsos Renáta

A kordokumentumként is értékelt kiállítási anyagot sokan megtekintették Fotó: Horváth Orsolya

E gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket a fájdalmas évforduló alkalmából bemutatott Emlékek című fotókiállításon a városvezető, Ferenczi Gábor a Rotary-Házban a közelmúltban. A tárlat képei Bánhelyi József fotográfusnak a tragédia nyomán tapasztalt benyomásairól, a természet változásairól tanúskodnak. A művész fotói vizuális lenyomatát őrzik mindannak, ami az elmékbe örökre bevésődött, hitelesen dokumentálva mind az érintettek, mind az utókor számára a katasztrófa hatásait.

A kordokumentumként is értékelt kiállítási anyagot sokan megtekintették Fotó: Horváth Orsolya

A megnyitón Ferenczi Gábor úgy fogalmazott, a kiállítási anyag megtekintése, amellett, hogy fájó emlékeket idéz, a pusztulás dokumentálásával együtt az új életet is magában hordozza, megjeleníti a reményt. A polgármester szerint az alkotó zseniálisan kifejezésre juttatta az utóbb említett kontrasztot. A tárlattal a cél nem a sebek feltépése volt, hanem egyfajta felkiáltás, hogy többé ne történhessen ilyen ökológiai katasztrófa – jegyezte meg a városvezető.

A kordokumentumként is értékelt kiállítási anyaggal kapcsolatban az alkotó hozzátette, a tragédia után fél évvel fotózott történéseken már látszik, amint megjelenik az új élet mind a természetben, mind az emberek között. Megörökítve a képeken azt, amint a semmiből, a lehetetlen helyzetből az élet mégis utat tör magának, maga mögött hagyva a fájó múltat, nem elfelejtve, de tovább lépve. A képek őrzik a pillanatot, amint a vörösre festett Torna-patakban hosszú idő után ismét megjelenik a béka, ahogy az elszíneződött földből kihajt az első zöld hajtás, szimbolizálva a reményt, a haladást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában