Kultúra

2012.04.13. 05:28

Kiállítás Somfainé munkáiból - Egy élet, egy kor dokumentumai

Pápa - Négy fiú édesanyja volt, egy asszony, aki küzdelmes élete békés óráiban ceruzát, ecsetet vett a kezébe, és megörökítette szeretett városát. Úgy maradt meg képein Pápa, ahogyan azt már sohasem láthatjuk.

Nagy Imre


Idén lenne száz éves Somfainé Pados Mária, akinek műveiből, emlékeiből, személyes dokumentumaiból emlékkiállítás nyílt a városi könyvtár folyosóján. Ünnep volt a tárlat csütörtöki megnyitása, ahol elsőként dr. Hermann István, a könyvtár igazgatója mesélt a személyes találkozásokról, majd Gosztola István szavalatát követően Heitler László festőművész, művészeti író emlékezett a nem mindennapi életútra. - Mária nénit nemes lélek, jó szándék és önbecsülés jellemezte. Számos adat és érték őrződött meg szorgalma és figyelme folytán, s a kiállítás a teljeséget idézi meg - fogalmazott a festőművész. A kiállított anyag - a Somfai-család közös műve - Váminé Molnár Emma könyvtáros munkáját is dicséri. Az olajfestmények és akvarellek, csendéletek, tájképek mellett tus- és tollrajzokat, krokikat, kisvárosi részleteket is találhat az érdeklődő. Külön érdekessége a tárlatnak a sok személyes jellegű emlék, használati tárgy, ami bensőségessé teszi az emlékkiállítást. - Nemcsak megnézni, de beleolvasni is érdemes - mondta a megnyitón Heitler László. Már csak azért is, mert egy eltűnt, ám korántsem értéktelen korszak dokumentuma. A megnyitón a család nevében Somfai Balázs levéltáros mondott köszönetet a szervezőknek. A tárlat - aminek megnyitásán a Munkácsy iskola zenekara működött közre- két hétig látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!