Kultúra

2011.03.03. 17:52

Kilencvenéves lenne

Ajka - Kovátsné Nagy Emerencia festőművész-tanár (1921-1978) február 26 -án lett volna 90 éves. Ő volt az, aki Ajkán a képzőművészet alapjait lerakta.

Sipos Ottó Tibor

Kovátsné Nagy Emerencia festőművész Borszörcsökön született. Tanítói képesítését Székesfehérváron, rajztanárit a budapesti Képzőművészeti Főiskolán szerezte 1944-ben. 1947-ben férjével, Kováts Béla rajztanár-festőművésszel Kőszegre költözött, ahol 1951-ig  Ajkára költözésükig  tanított. Ajkán művészi munkássága mellett az Erőmű Képzőművészeti Körét vezette. Tagja lett a Veszprém megyei Képzőművészek Munkacsoportjának, a Győri Művésztelepnek, a Művészeti Alapnak és a Magyar Képzőművészek Szövetségének.

1971-től rendszeresen részt vett egyéni és közös kiállításokon (Ajka, Budapest, Győr, Veszprém, Makó stb.)
Az egyik fiúk, Kováts Gábor, aki fiatalon távozott közülünk, követte szülei példáját, festő, ötvösművész lett. Az ő akvarelljein is érezhetők édesanyja pillantásai, művészetének sajátos színvilága és édesapja ecsetvonásaiból tanult dinamikája. 
 
Kovátsné Nagy Emerencia meleg, lágy, selymes tónusú képei máig elevenen hatnak. Tanítványai, pályatársai szívesen emlékeznek vissza arra a törékeny asszonyra, aki művészetének magvait a városban oly hatékonyan hintette szét, hogy az azokból sarjadó virágok a mai napig pompáznak az egykori tanítványok művészvásznain. 1978. augusztus 13.-án halt meg. 1999-től Ajka Város (posztomusz) díszpolgára. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!