Izgalmas újdonság volt Kínában a Kabóca

2017.11.14. 19:00

Kínai turnén a Kabócával

Meghatóan kedvesen, nyitottan közeledtek hozzánk a kint élő emberek, azzal az attitűddel, hogy meg szeretnék tőlünk tanulni, mit és hogyan lehet csinálni egy ilyen előadás során – mondta el Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója a teátrum október végi kínai turnéjáról hazatérve.

Leitner Vera

A Ha Dede egy kétszereplős előadás, négyen utaztak ki Kínába. Hét előadást tartottak, valamint három workshopot Fotó: Kabóca

– A Ha Dede egy kétszereplős előadás, négyen mentünk ki, a két színész, én, illetve egy technikus munkatárs. Az előadást vendégművészekkel, Kiss Erzsivel és Futó Ákossal játsszuk.

Hét előadást tartottunk, valamint három workshopot, melyeket az előadásokhoz kötöttünk. A Ha Dede gömbök és kockák találkozásáról, barátságáról szól, s ezt a kapcsolatot próbáltuk kibontani a gyerekek számára a workshopokban is – számolt be róla Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója.

A Ha Dede egy kétszereplős előadás, négyen utaztak ki Kínába. Hét előadást tartottak, valamint három workshopot Fotó: Kabóca

Az előadás nyelv nélküli, ahogy az igazgatónő fogalmaz, nyelven túli, nem tartalmaz konkrét szavakat, szótagokból, hangzásokból, ritmusokból épül fel az egész gitárkísérettel és sok-sok énekhanggal.

– A darabot itthon három-éves kor alatti gyerekeknek hirdettük, de érdekes módon Kínában sokkal nagyobb, már hétéves gyerekeknek is játszottuk. Beszélgettünk szülőkkel, akik tudták, hogy ez egy igazán kicsiknek szóló

előadás, mégis érdekelte őket, s hihetetlen erejű koncentrá-cióval követték végig a játékot a gyerekek is. Ott nem szokás ennyire intim közegben játszani sem. Mi 30–40 fős csoportok számára adtuk elő a darabot, s ez a kamaraszínházi felállás nagyon érdekes dolog volt számukra, de kimondottan szerették.

Székely Andrea elmondta, kínai fogadóintézményük egy új, fiatal, művészeti iskolához tartozó befogadószínház volt, mely kiemelten európai társulatok meghívására, új művészeti programokkal való kísérletezésre törekszik.

– Sok tanácsot kérnek, tanulni szeretnének Európától, hogy miként lehet egy ilyen bensőségesebb közegben játszani. Nagyon különleges élmény volt, nagy tiszteletet, szeretetet, kedvességet kaptunk – tette hozzá az igazgatónő, aki elmondta, szeretnék a kínai színházzal továbbra is fenntartani a kölcsönös szakmai tanácsadást célzó partnerkapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában