Kultúra

2016.10.05. 18:03

Kincsek a pincében

Tapolca - A könyvtár legeldugottabb zugaiban kutathatott bárki az Országos Könyvtári Napok keretében rendezett Könyvtár-túrákon.

Tóth B. Zsuzsa

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum olvasói egész évben folyamatosan igényt tartanak arra, hogy bepillantást nyerhessenek a könyvtár munkájába, olyan köteteket, dokumentumokat láthassanak, amelyek a kölcsönző és olvasó részlegben hely hiányában nem hozzáférhetőek.

Décsey Sándor igazgató: a könyvtár értékes és érdekes darabjait rejti a raktár, például a Napló példányait 1950-től Fotó: Tóth B. Zsuzsa


A raktárban elhelyezett állomány a teljes gyűjteménynek nagyjából a háromnegyede. Az utóbbi napokban bárki élhetett a lehetőséggel, a könyvtár dolgozói szervezett idegenvezetéssel mutatták be az intézmény különböző részlegeit és helyiségeit. Az érdeklődők betekintést nyerhettek így a könyvtár háttértevékenységébe. Láthatták a raktárakat, amelyekben hozzávetőlegesen 95 ezer dokumentumot, köztük könyveket, hanglemezeket és mintegy 200 féle napilapot és folyóiratot őriznek.


Többek között a Napló bekötött számait az 1950-es évek második felétől. Mint kiderült, a könyvtár helyismereti részlegében évtizedek óta gyűjtik a mikrokörnyezetről, a településről, annak vonzáskörzetéről és a Tapolcai járásról szóló irodalmat, amely dokumentumok rögzítik a város múltjának és jelenének történéseit, eseményeit. A könyvtár gyűjt minden helyi vonatkozású irodalmat, minden témában. A külön gyűjteményben megtalálhatóak a helyi szerzők művei, az országos kiadványok településre vonatkozó részei, közöttük régiségekkel, mint például a múlt század első feléből származó földrajzi témájú kiadványokkal.


Időszaki kiadványok, apró nyomtatványok, képeslap- és fotógyűjtemények, kéziratok, az 1852-es évtől képviselő-testületi jegyzőkönyvek, mikrofilmek, életrajzi anyagok mellett Batsányi-gyűjteményt is őriz a könyvtár. A Könyvtár-túrákon a látogatócsoportok tagjai között képviseltette magát minden korosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!