Kultúra

2009.11.21. 09:04

Kincseket érő tételek a Polgár Galéria aukcióján

Négynapos aukciót tart december elején a Polgár Galéria; az összesen 800 tételt tartalmazó kínálatban számos elveszettnek hitt különlegesség szerepel, közülük kiemelkedik Francesco Rosa művészettörténeti szenzációnak számító óriásvászna, amelyért 22 millió forintról indul a licit.

MTI

A mű fellelésének, aukcióra vitelének igen regényes a története: a kép 1999-ben már feltűnt a kép a Polgár Galéria árverésén, akkor ismeretlen, 17. századi festő munkájaként tüntették fel, de kvalitása okán már akkor védetté nyilvánította a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Akkor 1,6 millió forintért kelt el az alkotás. Időközben a kutatás kiderítette, hogy a kép festője a római Francesco Rosa, az érett barokk nagyhatású mestere. Az ő főműve az 1670 körül készült Agrippina partraszállása Brindisinél Germaicus hamvaival, melyet a festő életművének kutatója elveszettként említett. A kép négy évszázados "lappangás" után került elő. Felbukkanása azért szenzáció, mert a művész életművéből mindössze tizennégy festményről tud a műtörténetírás, azok - egy kivétellel - mozdíthatatlanok, ugyanis itáliai templomokat díszítenek. Francesco Rosa óriásvászna igazi múzeumi darab, a szakvélemény megfogalmazói szerint a kép "történeti és művészettörténeti értékei révén a kulturális örökség pótolhatatlan és kiemelkedő eleme".
Ezt a korszakot képviseli egy Paolo Veronese iskolájához köthető biblikus témájú vászon is 5,5 millió forintért. Az utrechti Adam Willaerts Tengeri ütközete éppen egy századdal korábbi és 8 millió forintról indul érte a licit. Figyelmet érdemel még egy aláírt, datált Rembrandt-rézmetszet is 1,2 millió forintért.
Kincseket érő tételeket sorakoztat fel a magyar festményanyag is: egy szintén eltűntnek hitt Rippl-Rónai-portré, az 1891-es Párizsi nő hozhatja izgalomba a gyűjtőket. A gyönyörű női képmás egykor Zala György szobrászművész tulajdonában volt.
Polgár Árpád, a galéria tulajdonosa az MTI-nek elmondta: a kép eredeti keretben, restaurálatlanul, épp ezért kifogástalan állapotban maradt fenn. Hozzátette: a jelenlegi tulajdonos és a galéria bátorságát és a képbe vetett hitét jelzi a kikiáltási ár, a több tízmilliót érő festményt ugyanis 4 millió forintról indítják.
Hetven évig ismeretlen helyen volt Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye is. Ezt kilenc másik képpel együtt Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című monstre kötetek illusztrálásához készítette Zichy szentpétervári műtermében, a licit 1,4 millió forintról indul.
Száz olyan műtárgy is kalapács alá kerül, amelyek egykor a Kecskemétről Németországba elszármazott Josef von Ferenczy médiacézár gyűjteményéből valók. Így egy tusrajz és egy fotó-akvarell Salvador Dalítól, valamint több bútor és ezüst tárgy. Ez utóbbiak már a második és harmadik aukciós nap kínálatát gazdagítják, amikor szecessziós Zsolnay-vázák, dísztárgyak vezetik be az árverést, majd különböző porcelán- és üvegtárgyak, 18-19. századi bútorok, keleti szőnyegek közül lehet válogatni. A harmadik nap csak az ezüstöké, korai antik és századfordulós bécsi, pesti, londoni és meglepően sok orosz asztali és díszedényből áll a kétszázharminc tételes kínálat. A negyedik napon órákat és ékszereket visznek kalapács alá a Polgár Galéria árverésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!