tehetséggondozó munka pápán

2020.01.17. 07:00

Klasszikus, könnyű- és népzenét egyaránt választottak a tanítványok koncertjén

Az érdeklődő szülők, hozzátartozók a koncert­élményen túl bepillantást nyerhettek a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola gitár tanszakának tehetséggondozási munkájába.

Laskovics Márió

A Bartók Béla AMI gitár tanszakán továbbra is a lányok vannak többségben

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola gitár tanszakának növendékei adtak félévi hangversenyt kedden az iskola dísztermében. Illés Csaba és Kemenczki Gábor felkészítő tanár köszöntőjében elmondta, a zenei világ sokszínűségét megmutató repertoárt állítottak össze.

A műsorban többfajta stílus – gyermek- és népdal, klasszikus gitárzene, könnyűzene és rock and roll – adott egymásnak randevút. Többek között filmbetétdalok, Rolling Stones-, Nirvana- és Gary Moore-dal is elhangzott. Az est fénypontjaként bemutatkozott a kilenctagú gitárzenekar, amelytől feldolgozásokat hallhatott a közönség.

– Mérföldkő ez a gitár tanszak a tanítványok életében, amikor nyilvános koncerten adunk számot a félév során elvégzett munkáról, játszunk a meghívott szülők, vendégek előtt. Tavaly óta volt növendékemmel, Kemenczki Gáborral ketten visszük a tanszakot. Neki nyolc, nekem több mint húsz diákom van, úgyhogy közel harmincan léptek fel a hangversenyen – mondta el Illés Csaba.

A Bartók Béla AMI gitár tanszakán továbbra is a lányok vannak többségben
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Továbbra is többségben vannak a lány növendékek. Mint mondták, generációváltás volt, sok az új diák, tulajdonképpen csak általános iskolás korú gyerekek járnak a tanszakra. A középiskolába kerülés mindig vízválasztó, és csak a legelhivatottabbak maradnak.

Kemenczki Gábor a szakma kihívásai kapcsán megjegyezte, nincs két ugyanolyan gyermek. A kamaszodás egyre korábban nehezíti meg a tanítást. Egyéniségük kinyílásával egyre kevésbé kezelhetőek s engedik irányítani magukat a tanár által. De a közös célok eléréséért – iskolai fellépések, versenyek – mindig eleget tesznek az elvárásoknak. Az egyéni órákon jó lehetőség van a lelkiviláguk megmutatására, örömeik, bánataik hangszeres kifejezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában