balatoni írónak is nevezhetjük

2019.07.17. 14:00

Kodolányi Jánosra emlékeztek Balatonakarattyán

Kodolányi János író születésének 120. és halálának 50. évfordulójára emlékeztek Balatonakarattyán, ahol különösen figyelnek az íróra, hiszen évtizedekig itt élt.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Személyével és életművével beemelte a települést a magyar irodalom nagy helyszínei közé, hangsúlyozta Ránky Emőke, a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület ügyvezető alelnöke. Ránky Emőke a balatonakarattyai Szépkilátás Bisztróban tartott megemlékezésről elmondta, egyesületük célja az, hogy Kodolányi János íróról, a község ismert személyiségének életéről, munkásságáról, küzdelmeiről képet kapjanak az érdeklődők.

Praznovszky Mihály: Kodolányit nevezhetjük balatoni írónak is Fotó: Penovác Károly/Napló

A híres íróról Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus beszélt a tőle megszokott színvonalon, lebilincselő, humorral fűszerezett stílusban, miközben a közönség megismerhette Kodolányi életútját, benne a Balatonakarattyán töltött időt, az író kapcsolatát írótársaival, családjával.

Praznovszky Mihály főleg azt mutatta be, miként határozták meg az írót ifjúkori élményei, az ormánsági évek, és hogyan hatott rá a balatoni időszak. Kiderült, Kodolányit nevezhetjük balatoni írónak is, hiszen nagy történelmi regényeiben, a tatárjárás trilógiában vagy a honfoglalás koráról szóló regényekben az egyik helyszín ez a táj.

Szóba került Kodolányi kapcsolata az itt élő, ide látogató kortársaival, mint Illyés Gyulával, Németh Lászlóval, Szabó Lőrinccel és Keresztury Dezsővel.

Az emlékezésen részt vett Kodolányi János, az író unokája is. Az előadás után az érdeklődők megtekinthették Megyeri Gábor fafaragó kiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában