Kultúra

2017.02.15. 18:42

Költői, háborúellenes kiáltvány a vásznon - Bemutatták a Szeretföldet

Veszprém – Bemutatták a Szeretföld című, a megyeszékhelyhez szorosan kötődő, közösségi összefogásból készült játékfilmet. A veszprémi moziban tartott zártkörű vetítésen a film alkotói, szereplői, stábtagok és meghívott vendégek előtt debütált az alkotás.

Marton Attila

A film Iancu Laura azonos című regényéből készült Buvári Tamás Magyar Filmszemle-díjas alkotó rendezésében. A Szeretföld kerettörténete az orosz-ukrán háború miatti sorozások elől Magyarországra érkezőkről szól, akikkel egy szociális munkás ír közösen színdarabot, az alkotás így a háború hátországában maradtak történetét beszéli el. A költői film főszereplője egy hatéves kisfiú (Péterke), akit a rendező fia, Csege alakít nagyszerűen.

A díszbemutató után a vászon elé hívták az alkotókat, középen Buvári Tamás rendező (Fotók: Nagy Lajos)

Buvári Tamás a bemutató után arról beszélt, a regény olyan hatással volt rá, hogy már olvasás közben eldöntötte, megfilmesíti a történetet. A szereplők a filmben közösen próbálnak fölépíteni egy templomot, erőfeszítésük a közösség összefogását is jelképezi.

A film a játékfilmek költségvetéséhez képest rendkívül alacsony büdzséből, négy-négy és fél millió forintból készült, elkészülését főként helyi és környékbeli támogatók, így civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások és magánszemélyek segítették. Buvári Tamás a Napló kérdésére elmondta, amennyiben nagyobb költségvetésből forgathatták volna a filmet, a cselekményvezetésen akkor sem változtatott volna.

– A regény nagyon erős hangulatokat közvetít, a filmben ezt igyekeztünk vizuálisan megjeleníteni, ezért nem volt szükség annyi párbeszédre és akcióra – fogalmazott.

A film utóéletéről elmondta, rövidesen Veszprémben újabb bemutatót tartanak a támogatóknak és a statisztikáknak, majd ezt egy budapesti szakmai vetítés követi a Toldi Moziban. A rendező a film forgalmazásáról még egyeztet, több filmklubtól azonban már kapott meghívást, a Magyar Filmunió pedig elvállalhatja a fesztiváloztatását a filmnek.

Az alkotásban tíz főszereplő - Lipták Jeanne, Nagy Zsolt, Turós-Máté Kinga, Trokán Anna, Trócsányi Gergely, Lengyel Ferenc, Kőrösi Csaba, Máté P. Gábor, Módri Györgyi, Buvári Csege - és mintegy harminc epizódszereplő jelenik meg.

A filmet Ladányi János és Lovasi Zoltán fényképezte, az alkotás producerei Gecs Mónika, Németh Csaba és Dósay Norbert voltak. A rendező elmondta, az alkotói stáb annyira összekovácsolódott a film készítése alatt, hogy létrejött egy stúdió, ahol több film tervén, köztük egy kísérleti filmén, rövidfilmekén és nagyjátékfilmén is dolgoznak.

A Szeretföld jeleneteit Veszprémben több helyszínen, például a Dózsavárosban vagy a Benedek-hegyen, valamint több környező faluban, így Márkón, Bándon és Szentgálon forgatták.

A játékfilm előzetese itt megtekinthető:

" width="640" height="360" frameborder="0">

Szeretföld film előzetes from SzeretFilm Stúdió on Vimeo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!