Kultúra

2009.01.26. 03:28

Költőverseny tizenhetedszer

<b>Balatonfüred</b> - Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Salvatore Quasimodóról elnevezett költőversenyt a tóparti városban, az idei megmérettetés apropója az, hogy az olasz költő ötven évvel ezelőtt vette át a Nobel-díjat.

Gaál Julianna

Vannak vidékek, melyek felkeltik a világ figyelmét, ilyen Balatonfüred is - mondta köszöntőjében Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, a Quasimodo-költőverseny fővédnöke. 

A minisztérium nemzetközi és kulturális szak-államtitkársága is támogatta a rendezvényt, mely két ország kulturális kapcsolatainak folyamatos ápolására is lehetőséget nyújt. 

A költőverseny tiszteletére rendezett sajtótájékoztatón Mezey Katalin költő ismertette a nevezés feltételeit, idén is két magyar nyelvű, még eddig kiadatlan művel lehet jelentkezni május 31-ig a füredi polgármesteri hivatal címén. 

A költőnő a hatodik Bertha Bulcsu-emlékdíj pályázatáról is szólt, melyre öt írót, költőt hívnak meg, akik irodalmi riport, publicisztika műfajokban mérettetnek meg.

Dante Marianacci,
a bécsi olasz kultúrintézet igazgatója a tavaly, Quasimodo tiszteletére létrehozott klubról beszélt, melynek célja a költő alakjának, valamint Balatonfüred városának ismertebbé tétele a világban. Ebben az évben ezért öt találkozót szerveznek Bécsben, Stockholmban, Balatonfüreden, Moszkvában és Messinában, a költő életének fontos állomásain. 

Az első találkozóra március 2-án, az osztrák fővárosban kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!