Kultúra

2013.02.22. 10:21

Koncz Zsuzsa udvari fotósa

Módos Gábor neve valószínűleg ismerősen cseng az idősebb korosztályok tagjainak. Olyan név, amit nem nagyon tudunk hová tenni, de azt tudjuk, hogy régebben sokszor láttuk, hallottuk.

Győrffy Árpád

Az utóbbi időben többször is összefutottam füredi kiállításokon a 74 éves fotóművésszel, aki a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotócsoportjának tárlatait gondozta, nyitotta meg.

- Jól gondolom, hogy Koncz Zsuzsa egykori fotósához van szerencsém, szólítottam meg legutóbb. - Nem. - jött a rövid válasz, amitől teljesen elbizonytalanodtam. De aztán kis szünet után még nevetve hozzátette: - Ma is én vagyok Koncz Zsuzsa fotósa. Persze nemcsak a népszerű énekesnő lemezborítóról emlékezhetünk a szombathelyi születésű művészre. Divat-, akt- és reklámfotókat készített, köztük a magyar reklámfotózás kezdeteinek emblematikus fotóját, a Fabulon reklámot. Koncz Zsuzsa képeit az első lemezek kivételével Módos Gábor készíti a lemezek.

- Nagyon érdekesen kezdődött a kapcsolatunk. Fiatalon afféle lelkes amatőrként minden zenekart, koncertet végigfényképeztem Szombathelyen, így voltam Koncz Zsuzsával is. Amikor következő évben újra ott járt, vittem a képeket megmutatni, ő azonnal végignézte az összes fotót. Háromnegyed részére azt mondta, szörnyű, a többi viszont tetszett neki. Ebből én azt láttam, hogy valóban komolyan vette a munkámat. Ennél meg nem kell több az embernek. Azóta is így dolgozunk. Én eleve csak azt adom, amit magam jónak tartok, ő meg még a maradékból is kiszórja, ami nem tetszik neki.

 

Meg kell becsülni a másik munkáját - figyelmeztet Módos Gábor (Fotó: Győrffy Árpád)

- Az első időkben Koncz és az Illés, majd a Fonográf szinte elválaszthatatlan volt. Őket nem fotózta?

- Az Illésről is ugyanúgy megcsináltam a képeket, majd a következő koncertjükön vittem őket megmutatni. A Szörényi Levente azt mondta: Jó, kösz szépen, tedd csak le a zongorára! Nem tettem le, nem is fényképeztem őket utána. Később aztán a Levente a szememre hányta, hogy miért csak a Zsuzsát fotózom. Mert ő nem mondta, hogy tedd csak le a zongorára - válaszoltam neki. No, erre elnézést kért, és megkért hogy csináljak róluk is. Így készült az egyik lemezborítójuk.

Módos Gábor maga sem cáfolja, hogy nagyon hiú ember, ha a munkájáról van szó. Szereti, ha a másik komolyan veszi, ha csinál valamit, és ő is így próbál tenni. Innen aztán következik a kérdés, hogy milyen érzés egy fotósnak, ha egy lemezborítón lévő képe nem látható, mert a lemezt az betiltották. Így történt ez 1973-ban Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című 5. albumával, amin többek mellett a "Ha én rózsa volnékot" énekelte. A megjelenés után néhány nappal az illetékes elvtársak úgy döntöttek, nem lehet tovább árusítani a lemezt, sőt a boltokba kiszállított példányokat is vissza kell gyűjteni.

- A mai időkből igazán nehéz lehet megérteni azt a helyzetet, abban a korban kellene élni hozzá. Persze nem örül az ember, hogy munkájának eredménye így egy kicsit kárba veszett - legalábbis átmenetileg -, ugyanakkor rendkívül büszke voltam arra, hogy én is hozzátettem valamit ehhez a nagyon értékes lemezhez. Hisz a hatalom reagálása is bizonyította, hogy valamit csináltunk, ha betiltották. Ha ilyen betiltásra talán már nem is számíthatnak, a közös munka folytatódik. Épp az elmúlt hetekben készítettek fotókat Koncz Zsuzsa következő CD-jéhez, így Módos Gábor képeivel, nevével ismét hamarosan találkozhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!