Kultúra

2017.01.23. 19:49

Könnyűzene a Csermákban

Veszprém – Boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, mert a zeneiskolának a feelingje, az illata még mindig itt van bennünk – mondta Jády Péter.

Molnár Sándor

A Csermák Antal Zeneiskola jubileumi tanévében minden hónapban más-más produkcióval emlékeznek meg a 100. évfordulóról. A programsorozat részeként január 20-án egykori diákok léptek fel könnyűzenét játszó együtteseikkel.

A fiatalokat a Funk Infection nevű csapat, az „öregeket" a Rulett és a Viktória együttes képviselte. A Funk Infection és a Viktória zenekar három-három számot játszott, majd zeneiskolás élményeikről meséltek a zenészek.

Jády Péter hegedűvel a 60-as években Fotó: Molnár Sándor

1967-től, több mint 10 évig tanultam Nagyiván Évánál trombitálni. Amikor meghallotta, hogy már megy a zenekarosdi, akkor fülön fogott és átvitt Nyitrai Endréhez, úgyhogy hozzá is jártam még négy évig. A dobosunk is volt zeneiskolás, most dobtanár, de mellette billentyűzik, tud gitározni, klarinétozni, és szakszofonozni. A szorgalom meg a rátermettség nagyon sokat számít – vélekedett Csongrádi László a Viktória együttes zenésze.

Itt a zeneiskolában kezdtem a pályafutásomat, 1961-től hat évig tanultam hegedülni. Később, amikor megcsapott minket a 60-as, 70-es évek zenéje, a Beatles korszaka, tértem át a basszusgitárra. A hegedűn tanultakat átültetve a gitárra történt az első akkordok megkeresése, aztán beültem én is az iskolapadba és basszusgitár, bőgő szakból diplomáztam. Van kötődésem, ugyanúgy, mint Solymosi Sándor barátomnak, aki itt nőtte ki magát.

A Viktória zenekar

Trombitálni, zongorázni tanult és a mai napig a Rulett zenekarban a fúvós szekciót ő tölti be. Az ének tanulás is fontos szerepet kapott, szolfézst kellett tanulnunk, és ez kihat az ének tudásunkra. Az alapokat innen hoztuk. Itt ültették el azt az ici-pici magocskát, amiből egy terebélyes erős fa lett. A Rulett zenekar életében az a nagyon fontos momentum megvan a mai napig, hogy az élő zenét visszük tovább – emlékezett vissza a kezdetekre Jády Péter zenekarvezető.

12 évig jártam ide zongorázni a zeneiskolába, 2009-ig, akkor voltam Csermák díjas – ezt már Szalai Bence a Funk Infection zenekar billentyűse mesélte. A zenekarból a trombitásunk Zeitler Dénes a fúvószenekar karnagya, és a harsonásunk is tíz évig járt ide. A komolyzene az mindennek az alapja.

A Rulett Együttes

Ha valaki könnyűzenét szeretne játszani, a komolyzenei tanulmányok nagyon kellenek hozzá. Bekerül az ember egy olyan körbe, ahol ismerősöket szerez, ami utána nagyon hasznos lehet. A zongora megmaradt az életemben. Billentyűs, énekes vagyok, bár az éneket nem tanultam sehol. Minket nagyon megtisztel, hogy ha a veszprémi könnyűzenei életről van szó, akkor a mi zenekarunkra is gondoltak, amikor jött ez a felkérés. A két veterán zenekar mellett mi képviseljük a fiatalságot, és ez nagyon pozitív dolog – nyilatkozta Szalai Bence.

A Funk Infection zenekar

A klubkoncert jellegű fellépésen az együttesek remek hangulatot varázsoltak a zeneiskolába. Kár hogy a színes hétvégi programkínálat miatt kevesen voltak részesei a rendhagyó zenei csemegének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!