Kultúra

2014.02.24. 18:44

Könyv jelent meg Ármás János írásaiból

Ármás János 50 év - ötven írás című kötetét nagy érdeklődés mellett mutatták be hétfőn délután a Krúdy Gyula Városi könyvtárban.

Balla Emőke

Ármás János újságíró, író, tanár, egykori kollégánk február 15-én lett volna ötven éves, de a kerek évfordulót már nem élte meg. Az évforduló az apropója a most megjelent könyvnek, melyet a várpalotai Könyvtárpártoló Alapítvány adott ki. Csővári János, az alapítvány elnöke köszöntötte a könyvbemutató résztvevőit, idézte fel a kötet összeállítóinak lelkes munkáját.

A könyvet a szerkesztő, Szajp Istvánné ismertette. Elmondta, hogy tavaly novemberben vetődött fel  a gondolat, hogy össze kellene gyűjteni és kiadni Ármás János írásait. Az anyag válogatásában fő szempont a terjedelem volt; sok írás, hosszabb riport kimaradt. A könyv négy részből áll: az első az egyetemi évek alatt írt verseket, írásokat tartalmazza.

A második rész a szülővároshoz való kötődésről tanúskodik, a harmadik részben a közéleti, a negyedik részben a személyes jellegű írások szerepelnek, melyek a Palotai Újságban, a Várpalotablogon, a Fejér Megyei Hírlapban, illetve a Naplóban jelentek meg. Ármás János 1994-től 2007-ig dolgozott a Naplónál, 1996-ban megkapta a Cserhát József-díjat. Az euro-atlanti integráció, a védelem- és biztonságpolitika mellett a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzete, illetve az önkormányzatiság voltak a szakterületei.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón - ahol sokan tisztelegtek Ármás János emléke előtt - Sárváriné Rieder Zsuzsanna, Schnöller Kitti és Pócsik József olvasott fel az írásokból, Lohonyai Zoltán Ármás János kedvenc dalait szólaltatta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!