hetedik kötetén dolgozik

2020.02.15. 07:00

Könyvei segítségével mesél az autizmus okozta kihívásokról a káptalantóti író

A 22 éves autista szerző, Csom Árpád immár a hetedik kötetén dolgozik.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Csom Árpád harmadik kötete kiadására készül idén. Lapunk két évvel ezelőtt már bemutatta a szerzőt, aki akkor végzett első kötete írásával. Árpi szorgalma példaértékű lehet bárki számára, hiszen az elmúlt két évben két 400 oldalas regénye jelent meg, és már elkészült a folytatással is. Sőt, az eredetileg háromkötetesre tervezett regényfolyamból hat kötet készül, Árpi most írja a hatodik könyv végét. Az álmodó – Szembenézni a lehetetlennel, majd Az álmodó 2. – Amikor leereszkednek a vásznak című könyvekben egy autista fiú kihívásokkal teli életéről, hétköznapjairól, nehézségeiről ír, nagyjából három évtizedet átfogva kötetenként. Gondos részletességgel mutatja be saját életén, gondolatain, érzésein keresztül az autisták és családtagjaik helyzetét. Aki elolvassa köteteket, egészen biztosan más szemmel néz majd az autistákra, az autizmusra.

Csom Árpád immár kétkötetes fiatal autista író édesanyjával. Árpi kitartóan írja hatkötetes családregényét, sőt, már egy újabb történeten dolgozik
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

A könyveket magánkiadásban adják ki, az első kötet 150 példányban készült és el is kelt, az egyik könyvesbolthálózat is árulta. A bevétel segített a második kötet kiadatásában, de Árpi szerény körülmények között élő családja hálás a helyi ön- kormányzatnak, a település lakóinak és az adományozóknak is a segítségért. – A harmadik kötet idén jelenik meg, a következő jövőre. Már a hatodik végén vagyok, és elkezdtem írni egy újabb könyvet is, ami egykötetes regény lesz, Tapolcán játszódik, egy autista ikerpárról szól majd, és 35 évet ölel át – árulta el Árpi, aki gyermekkorában szere- tett volna egy testvért. Az nem adatott meg, a tehetség viszont igen. Amellett, hogy szorgalmas, kifejezetten jó a helyesírása. Azt mondja, maga is sokat tanult a könyvírás során. Vallja, hogy az első kötetet túlrészletezte, a másodikban már odafigyelt erre a szempontra is, aztán egyre jobban ment egy-egy szituáció leírása.

- Eleinte túlságosan szét- húztam az eseményeket, és így már nagyon várom, hogy végezzek a hatodik kötettel. Többet nem írok folytatásos regényt – fogadkozik a szorgalmas fiú, akinek édesanyja nagyon szeret olvasni és verseket is ír. Édesapja ügyesen farag a szülők egyetlen gyermeke viszont inkább fest vagy zenét hallgat, ha éppen nem könyvet ír.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Zenetanárhoz járok, zongorázni és kottát olvasni tanulok. Magam is szerzek zenét, de játszom Beethoven Örömódáját, Bachtól egy szonátát, és most tanulok egy Mozart-darabot. A szintetizátoromon zenét szerzek és játszom, leginkább a könnyűzenét, a pop, a rock, a diszkó műfaját kedvelem. Például a Republic és a Hooligans zenekart. Az is lehet, hogy egyszer kiadatok egy lemezt a szerzeményeimmel – tekint előre. De egyelőre nem ez a legnagyobb vágya, sokkal inkább szeretne végre egy barátnőre találni. Árpi könyveivel mindenki megismerkedhet a március 28-i könyvbemutatón Káptalantótiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában