Kultúra

2011.09.30. 18:51

Könyvet írt az időjós

Veszprém - A Veszprémi Szemle Könyvek sorozat negyedik köteteként mutatták be pénteken Kovács Győző meteorológus könyvét.

Németh F. Bernadett

A Veszprém időjárása és éghajlata című könyvnek ez a második kötete. Kovács Győző Gyula  nyugállományú őrnagy és katona meteorológus folytatta a munkát. A most bemutatott folytatás időben már közelebb áll hozzánk, mint az első kötet, mivel csak az utolsó egy-két évszázados veszprémi meteorológiai feljegyzéseket gyűjti csokorba.

"Mint a meteorológiai szolgálat vezetője érdeklődéssel olvastam a veszprémi mérések megindulásának históriáját. Nem is gondoltam volna, hogy abban az időben ilyen fontos és említésre méltó helyi eseménynek tűnt a meteorológiai állomás létesítése. A Piarista Gimnázium feljegyzései megörökítették ennek az eseménynek a históriáját." - írja prof. dr.habil. Dunkel Zoltán az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője a kötetről. Míg Porga Gyula  polgármester így ajánlja az olvasók figyelmébe a kötetet: "E hiánypótló olvasmány lapjain Veszprém éghajlata és időjárása az élővilággal és a helyi társadalommal összefüggésben kerül bemutatásra. Ember és környezet, természet és kultúra eleven egységet alkotnak az időjárás változásai közepette."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!