Kultúra

2017.06.18. 16:55

Könyvritkaságok és nyúlszőr cilinder

Balatonfüred - Könyvárverést tartottak a Vaszary Galériában. A könyvhéthez kapcsolódó rendezvényen 469 tételt hirdettek meg.

Sági Ági

Sokan voltak kíváncsiak az árverésre, és helyben is lehetett regisztrálni, így aki menet közben kapott kedvet, az is vásárolhatott.

- Mivel ez volt az első alkalom itt, véletlenszerűen válogattam a könyveket, a tematika annyi volt, hogy a Balatonhoz köthető dolgok bekerültek - mondta el Mike Zoltán, az árverezőház tulajdonosa. Beszélgetésünkből kiderült, hogy családjuk 1996 óta foglalkozik régi könyvekkel budapesti üzletükben, de évekkel ezelőtt látták, hogy az antikváriumok ideje lejár, és akkor kezdtek árverésekkel foglalkozni. Rengeteg könyvük volt a boltból, és sok olyan kézirat, képeslap, térkép, amit nem lehetett a polcokra kitenni. Eleinte óriási volt az érdeklődés, ami a 2010-es évek válságidőszakával jelentősen visszaesett. Most összesen pár száz aktív gyűjtő van az országban. Mára sokan adják be árverésre régi, és értékesnek hitt könyveiket, de a valódi értéket igazából a piac határozza meg. A meghirdetett könyvek katalógusát két héttel az esemény előtt küldik szét törzsvásárlóik között, és weblapjukra is kiteszik.

A balatonfüredi árverést Schneller Károly vezette. Sok olyan könyv volt, amire már volt vételi ajánlat, sokszor magas áron. Ilyenkor a katalógus alapján ad ajánlatot az érdeklődő, amit a helyszínen még túl lehet licitálni. Sokan telefonon licitáltak. Az adott tételnél felhívták a licitálni vágyót, aki élőben dönthette el, hogy mennyit áldoz az adott könyvre. Néhány tételnél nagy csata bontakozott ki, és három-négy ember is a magasba emelte regisztrációs számát. Ötezer forint alatt 200 forinttal, e fölött 500 forinttal nőtt automatikusan az ajánlott ár, amíg az árverező keze a magasban maradt. Nagy verseny volt például Molnár Ferenc Gyerekek című rajzos könyvéért, ami az 1500 forintos kikiáltási ár helyett ötezer forintért kelt el. A tételek többsége pár ezer forintot tett ki, de például a Kisfaludi Gőzös 1847-es kézzel bejegyzett vitelbér táblázata 600 ezer forintért talált új gazdára. A közel 300 könyvön kívül voltak Balaton tárgyú fotók és képeslapok, kéziratok, nyomtatványok. Gazdára talált egy márkás bőr hajókoffer az 1940-es évekből, és egy kifogástalan állapotú nyúlszőr cilinderkalap is.

Az árverésre eljött több törzsvásárló, de találkoztam egy sok tételt vásárló balatonfüredi házaspárral is. Volt aki megbízásból vásárolt, és volt aki hirtelen felindulásból. Remek program volt, szórakozásnak is beillett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!