Kultúra

2017.02.01. 16:34

Kórusok randevúja Pétfürdőn

Pétfürdő – Hat kiváló kórus, köztük a helyi férfikar és Napfény Női Kar részvételével rendezte meg a napokban második kórustalálkozóját a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár.

Szabó Péter Dániel

A rendezvény – amelyet nem titkoltan a Veszprém megyei kórustalálkozó utójaként rendeztek meg immár másodízben a pétiek – ezúttal is a közösségi ház színházterme adott otthont. A bevezetőben jelzett péti dalkörök mellett elfogadta a szervezők meghívását a veszprémi Gizella Nőikar, a Gyarmati Vegyeskar, a Városlődi Vegyeskar és a Várpalotai Bányász Kórus, a szakmai értékelésért pedig Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának tagja, valamint Kővári Péter, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya és művészeti vezetője felelt a nap folyamán.

Angeli Katalin, a közösségi ház vezetőjének köszöntője után sorban színpadra is léptek a dalkörök, nagy örömet szerezve ezzel a kóruszene kedvelőinek. A Kaszalik Zita karnagy vezette Gyarmati Vegyeskar többek között Bárdos Lajos, Dobray István és Maros Rudolf műveit szólaltatta meg, a Lovrek Károly által vezényelt pétfürdői Napfény Női Kar jóvoltából pedig Rossini, Kodály Zoltán és Karai József örökbecsű dallamai csendültek fel.

Egy XI. századi zarándok éneket is előadott a találkozón a Lovrek Károly karnagy vezette Péti Férfikar Fotó: Szabó Péter Dániel

A Bankó Mónika karnagy vezette Városlődi Vegyeskar Gordon Young és Hassler műveit adta elő, a Lovrek Károly karnagy irányítása mellett működő Péti Férfikar Bartók Béla és Balázs Árpád művek mellett egy zarándok éneket is megszólaltatott, míg a Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezette Gizella Nőikar Nancy Telfer műveivel aratott nagy sikert Pétfürdőn. A Várpalotai Bányász Kórus Borbás Károly karnagy vezetésével Erb, Kodály és Karai műveit adta elő.

A nap zárásaként a résztvevő dalkörök Lovrek Károly vezényletével – a darab ősbemutatójaként – együtt énekelték el Reményi Attila Babits Mihály versére írt „Megmondom a titkát" című kórusművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!