nulladik nap

2019.08.10. 15:00

Kővágóörs egykori pezsgő kulturális életét szeretnék visszahozni

Az első alkalommal megrendezett Kőfeszt fesztivál nulladik napján a tíz éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeztek családtagjai, egykori barátai, ismerősei.

Tóth B. Zsuzsa

A Cseh Tamásról és barátairól készített képek kiállítását Kerner Gábor nyitotta meg. A felvételek nemcsak Cseh Tamásról, hanem egy korszakról, egy generációról is szólnak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Határtalan Hangok Alapítvány Cseh Tamás Kossuth-díjas előadóművészt idézte több esemény keretében is a Kővágóörsi Művészeti Napok nyitóprogramjain. A település közterei, udvarai, a kultúrház adott helyet a programoknak, a résztvevőknek a kapolcsi fesztivál első éveit idéző hangulatban.

Cseh Tamás-emlékfát ültettek és pihenőpadot helyeztek el a Kernács-háznál, majd Kerner Gábor építésszel mindenki felidézhette a 80-as években működtetett népfőiskolát. Nép- és katonadalokkal érkezett a Tiszta Forrás Zenekar, Kátai Zoltán kobozon játszott.

A Cseh Tamás Archívum Cseh Tamásról és a káli-medencei barátairól szóló képek kiállítását Kerner Gábor nyitotta meg. Mint emlékezett, ezek a képek Tamásról készültek még akkor, amikor még nem tudtuk, mi az a szelfi.

A Cseh Tamásról és barátairól készített képek kiállítását Kerner Gábor nyitotta meg. A felvételek nemcsak Cseh Tamásról, hanem egy generációról is szólnak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Vagy mégis? Hívhatjuk szembenézésnek? Nézem a képeket és ízlelgetem az emlékeket. Szembenézek velük és szembenézek önmagunkkal, hiszen a felvételek nemcsak Tamásról, hanem egy korszakról, egy generáció­ról szólnak. A képeken nincs beállítás, modorosság, a csak az életünk felejthetetlen pillanatairól szól. Az ember jelenik meg a képen rivaldák nélkül, a hétköznapok, a barátság, szerelem, érzékenység.

A sok kép dráma is egyben, az elmúlás drámája. Foghíjas a generáció, hányan hiányoznak már közülük! De félre a búval, örüljünk, hogy újra összejöttünk és láthatjuk egymást, hisz élnek a fényképek. Csináljunk egy szelfit a találkozásunk örömére – mondta Kerner Gábor a népes hallgatóságnak, amelyben ott voltak Cseh Tamás családtagjai, barátai is.

Később újabb kiállítás nyílt Cseh Tamás grafikáiból, majd Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettje játszott, és táncház, filmvetítés várt mindenkire. Pénteken Somogyi Győző kiállítása nyílt, koncertet adott az AMG trió, a Vodku fiai, ma játszik a Magyarhang zenekar, a Doubled Bass Project, Pély Barna.

Amint azt lapunknak a fesztivál főszervezője, Csúri Ákos elmondta, az eseménysorozattal a vidék egykori pezsgő kulturális életét szeretnék visszahozni a településre, de szándékuk szerint később már az egész medencébe, hogy segítse, támogassa a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektet. Ingyenes, de magas szintű produkciókkal támogatnák a szelíd turizmust, kiállításokat, színházi előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, népzenét és esténként táncházat kínálnak az érdeklődőknek vasárnap estig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában