emlékhét

2018.11.02. 07:00

Krúdy nyomában jártak Várpalotán

A Krúdy-emlékhetet szervezett a magyar prózaírás mesterének nevét viselő könyvtár az író várpalotai kötődésének bemutatására.

Szabó Péter Dániel

A Thury-várnál Pardiné Mórocz Magdolna nyugalmazott könyvtáros beszélt Krúdy életéről és várpalotai kötődéséről Fotó: Szabó Péter Dániel

A Krúdy nyomában című rendezvényt a helyi Városszépítő és -védő Egyesülettel karöltve szervezte meg az intézmény.

Nyitányként Krúdy emlékét felelevenítő, munkásságát bemutató kamarakiállítás nyílt a könyvtárban, amelyet Varga Zsoltné könyvtáros mutatott be az érdeklődőknek, majd Krúdy nyomában indultak el az érdeklődők egy helytörténeti sétára, végigjárták az íróhoz köthető helyszíneket a városban.

A Thury-várnál Pardiné Mórocz Magdolna nyugalmazott könyvtáros beszélt Krúdy életéről és várpalotai kötődéséről Fotó: Szabó Péter Dániel

Először a könyvtár falán elhelyezett, Ligeti Erika által készített domborművét koszorúzták az emlékezők, majd a Jó szerencsét Művelődési Központhoz sétáltak a résztvevők, ahol Borbás Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész Krúdy emlékére című bronz szobrát csodálták meg.

Emellett jártak a Jókai utcában található református templom udvarán, annak szomszédságában állt ugyanis az egykori Radics-ház, ahol Szíj Rezső várpalotai helytörténész szerint Krúdy Gyula édesapja született. Ezt követően a Thury-vár mögött állt meg az irodalomtörténeti időutazáson résztvevő csapat. Nem véletlen a helyszín, itt állt ugyanis egykoron Krúdy nagyanyjának, Radics Máriának a háza, ám az épületet a hatvanas években folyt városrendezés keretében lebontották. Radics Mária a palotai kapocs Krúdy Gyulához. Gyakran járt hozzá az író, aki saját bevallása szerint is a nagyanyjától tanulta a rá jellemző, különleges meseszövést, hangzott el az emléksétán, ahol Zöld Istvánné nyugalmazott pedagógus, Pardiné Mórocz Magdolna nyugalmazott könyvtáros és id. Antal László helytörténeti kutató beszélt a Krúdyról.

A program a Fodor Sára Tájházban zárult, ahol egészen jövő tavaszig egy szépen berendezett Krúdy-emlékszobát is megtekinthetnek az érdeklődők, ezt tették a séta résztvevői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában