Kultúra

2017.01.28. 15:15

Labdás Laci különleges teremtményei

Kőből és vasból, lemezből készít állatokat, virágot Lang László. A gógánfai nyugdíjas saját ötlete alapján készítette el az első alkotásait néhány éve. Ő kísérletezte ki, hogy a kemény anyagokkal hogyan lehet bánni.

Tisler Anna

A sümegi mentőállomás egykori gépkocsivezetője vasas szakmát tanult. Megcsinált mindent, amire a háztartásban szükség volt, gépkocsi-utánfutót, kisebb gépeket. Egy-egy feladat előtt sokat gondolkodott, hogyan oldhatja meg. Készített többek között cigarettatöltőt, köszörűt, egy dohánybolt ajtajára vasból biztonsági rácsot, dekorációként dohánylevéllel. Majd elkészült lemezből az első virág, kőből és vasból a tehén.

- A tehén teste fehér kőből van - tudtuk meg. - Bementem egy építkezők boltjába, az eladótól kértem különféle méretű köveket. A hölgy megkérdezte, hány mázsára lesz szükség, mert meg kell rendelnie. Mondtam, elég lesz a készleten levő pár darab, ugyanis szoborhoz kell. Az eladó csodálkozott, hogy valakinek olyan jó a fantáziája, hogy egy kődarabban is lehetőséget lát.

A folyamat nem egyszerű. Érteni kell a kemény anyaggal való munkához. A követ fúrni erő és figyelem szükséges. A lyukba illeszti bele a satupadon hidegen meghajlított betonvasat, majd ragasztja. A gólya lábának kettő, a tehénnek mégy lyuk kell. Majd jön az állat feje, ami szintén nagy munka. A rózsák lemezből készülnek lemezvágóval. Egykori munkatársait is megajándékozta munkájával. A sümegi mentőállomáson látható az a huzalból készült sorozat, amely a mentők tevékenységét, a szállítást, az újraélesztést mutatja be.

Munkatársaival is ápolja a kapcsolatot. Nemrég elsősegélynyújtó előadást szervezett a falu lakosságának, ahol az újraélesztést is gyakorolhatták a sümegi mentőápolók segítségével.

Mint mondta, szeret tanulni, alkotni, új dolgokat kitalálni. Már gyermekként is kíváncsi volt. Még Öveges professzortól is kérdezett. Azt gondolta, arra a több mint fél évszázaddal ezelőtti történetre már csak ő emlékszik. Tévedett.

Lang László és bájos szobrocskái. Mint mondta, nagyon szeret tanulni, alkotni, új dolgokat kitalálni, ez vezethetett különleges hobbijához

- Nicsak, itt van labdás Laci! - nevetett a szombathelyi kórház egyik orvosa, amikor megpillantotta a folyosón Lang Lászlót. Ő azt hitte, összetévesztette a doktor valakivel.

Majd kiderült, nem tévedés. Az orvos emlékezett arra, hogy az általános iskolás László írt Öveges József tanár úrnak, hogy adjon választ arra a gyerekeknek szóló televíziós műsorában, hogy amikor a behorpadt ping-ponglabdát forró vízben áztatják, hogy a horpadás megszűnjön, miért úszik a labda a fazék szélére. Öveges József az 1964. októberi adásban válaszolt neki. Előtte levelezőlapon megírta, hogy mikor nézze a műsort. A lapot László ma is őrzi, pedig már nagyapa. Csanád unokája kisiskolás, Csenge óvodás. Mindketten küzdősportot űznek.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!