Káli-medence a filmművészetben

2019.08.19. 11:00

Legendák mesélnek: Cserhalmi György a Kőfeszten

A Határtalan Hangok Alapítvány – megemlékezve Cseh Tamás halálának 10. évfordulójáról is – néhány napja első alkalommal rendezte meg a Kőfeszt elnevezésű rendezvénysorozatot.

Juhász-Léhi István

Cserhalmi György, András Ferenc, Szomjas György, Gödrös Frigyes, Csúri Ákos moderátor és Bérczes László a Kőfeszt kerekasztal-beszélgetésén Fotó: Nagy Lajos/Napló

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A négy napban fontos szerepe volt a filmnek is: szombaton kerekasztal-beszélgetést láthattak és hallhattak az érdeklődők Káli-medence a filmművészetben címmel. Olyan hihetetlen legendák meséltek, mint Cserhalmi György, András Ferenc, Bérczes László, Szomjas György és Gödrös Frigyes.

Cserhalmi György, András Ferenc, Szomjas György, Gödrös Frigyes, Csúri Ákos moderátor és Bérczes László a Kőfeszt kerekasztal-beszélgetésén Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Napló ezúttal Cserhalmi György Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas színész ott elhangzott gondolatait osztja meg az olvasókkal.

– Az én generációm Jancsó Miklóstól tanulta a szabadságot. Az egy rövidzárlatos időszak volt, mert amikor lement a film, mentünk haza az al- és társbérletekbe a 60-as izzó alá. De amíg itt voltunk, addig azt éreztük, hogy van világ, Európa és Magyarország. És azon belül is azt éreztük, hogy van valami, amit úgy hívnak: kultúra. Másfelől volt egy zseniá­lis Brückner Jani, akinek a kocsmája itt van a sarkon, és a Janinál reggel nagyon jó rántottákat lehetett enni. Nem is beszélve a fél decikről… Lehetett ott ebédelni, vacsorázni, és vacsora után, amikor minden vendég elment, akkor ott maradtunk krumplit pucolni és káposztát reszelni. Hasznossá tettük magunkat, majd amikor feljött a nap és szemben, a pékségből megjött az illat, akkor elballagtunk haza… Ez a szabadságélmény sokunkban megmaradt. Ezt azt élményt elviszem magammal odáig, ameddig adatik. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Jancsó Miklóssal találkozhattam. Hogy ennek a tájnak vagy az ő házának a levegőjét szívhattam – mondta Cserhalmi György. – Ránk volt állítva egy Józsi nevű rendőr. Forgatás után iszogattunk, beszélgettünk, énekeltünk. Előkerültek a úgynevezett irredenta dalok is. Józsi egyenruhában odament a Jancsóhoz és azt mondta: – Jancsó úr, ha nem haragszik, én hazamegyek, átöltözök, mert nekem ezt egyenruhában jelentenem kell…

Cserhalmi György: Áttevődtek a hangsúlyok; akkoriban a film volt fontos, most az a fontos, hogy forgassunk Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Azok a témák, amelyek minket akkoriban foglalkoztattak, ma haldoklanak. Fogja magát ez a nemzedék és elmegy, miközben egy csomó dolog beleszorult, amiről szívesen beszélt volna. Zsonglőrök jöttek a helyünkre, producervilág. Áttevődtek a hangsúlyok; akkoriban a film volt fontos, most az a fontos, hogy forgassunk. Ez nagy különbség.

– Van egy osztályom, és szoktam nekik mesélni. Legutóbb Kállai Feri bácsi került szóba, de nem ismerik… A múltról fogalmuk nincs, mert ez a digitális cucc elvágta a gondolkodást, a képi világot. Nem tudják elképzelni, hogy ez annak idején barátság volt – fejezte be gondolatait Cserhalmi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában