Kultúra

2014.02.05. 14:05

Levéltári titkok nyomában

Márkusné Vörös Hajnalkát, a megyei levéltár igazgatóhelyettesét látta vendégül a Veszprémi Múzeumegylet legutóbbi összejövetelén a Laczkó Dezső Múzeumban.

Marton Attila

A rendezvény elején egyperces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Molnár Jánosné helytörténeti kutatóra. A levéltárossal S. Lackovits Emőke néprajzkutató beszélgetett. A levéltár feladatát érintő kérdésre a levéltár igazgatóhelyettese elmondta, a nemzet és a család elsődleges forrásait őrzi meg abban a formában, ahogy azok létrejöttek. Ehhez ismernie kell a levéltárosnak azon szervek működését, ahol az iratok - például anyakönyvek, gyámügyi iratok - keletkeztek. Emellett a forráskiadványok megjelentetésével történeti munkát is végeznek.

Márkusné Vörös Hajnalka
felhívta a figyelmet arra is, hogy sok esetben a levéltáros döntésétől függ, hogy a napjainkban keletkező iratokból mit látnak majd 50-100 év múlva a kutatók: a levéltár engedélyezheti az önkormányzatoknak például, hogy kiselejtezzék a hagyatéki iratokat. A szakember szerint a három közgyűjtemény közül - múzeum, könyvtár, levéltár - az utóbbi munkájáról tudnak a legkevesebbet az emberek. Habár Magyarországon mindenki természetesnek veszi, hogy a levéltár a kultúra területéhez tartozik, ez Európa 90 százalékában nem így van, a legtöbb országban a köz-igazgatás részeként kezelik.

Meglepő adattal is szolgált a levéltáros: hazánkban összesen csupán 1230 főt foglalkoztatnak a levéltárak, s ebben a létszámban már a szakemberek mellett a kisegítő személyzet is benne van.

A levéltáros saját szakmai területeiről, a kálváriakutatásról, valamint az Esterházy-kutatásról is beszélt. Utóbbiról megjegyezte, a régi magyar nemesi család cseszneki ágának házi levéltára Pozsonyban maradt fenn, s a hét éve tartó kutatómunka - amelyben több megye levéltárosai, néprajzosai és szlovákiai kutatók is részt vesznek - eredményeként előkerültek például olyan fényképgyűjtemények, amelyekről még az Esterházy családnak sem volt tudomása.

A beszélgetés utolsó részében a levéltáros és a Hét Domb egyesület közös munkájáról is szó esett, amelyben a városban élő családok fényképeit gyűjtik: az egyesület felhívására több mint ötezer, a régi Veszprémet ábrázoló fotó érkezett. A fényképeket digitalizálták és adatbázist készítettek róluk, sőt, a fotográfiák kétharmada a levéltár honlapján is elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!