Kultúra

2014.08.10. 12:11

Magyar festők itáliai rajzai, akvarelljei a Vaszary Villában

Balatonfüred – Jó tudni, hogy van valahol, és él, viharzik, játszik a tenger, mint a változás szimbóluma és ellenképe az unalomnak – Kosztolányinak ez a gondolata jutott eszembe a füredi Vaszary Villa legújabb kiállításának munkái láttán.

Bartuc Gabriella

Itália és a tenger vonzásában készültek a szombattól Balatonfüreden megtekinthető 18. századi rajzok, akvarellek és olajképek, abban az időben, amikor a magyar művészek és az arisztokrácia felfedezték maguknak az olasz tájat, de különösképpen Rómát és elkezdtek a szabadban rajzolni. A magyarok Itáliához való vonzódásának története még annál is gazdagabb, mint gondoltam, jelentette ki Szőcs Géza kormánybiztos a megnyitón mondott beszédében. Miért éppen Olaszország és nem Spanyolország vagy Görögország? – tette fel a kérdést. A másik rejtély számára, hogy miként vált éppen Balatonfüred az Itália iránti ragaszkodás ilyen kitüntetett helyszínévé. Én azt remélem, mire a milánói expó véget ér, az első rejtélyre mindenképpen választ találok, a másodikon pedig töröm a fejem – fejezte be beszédét.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója személyes hangvételű megnyitót mondott a 18. századi nagy utazásokról (Fotó: Nagy Lajos)


Az utána szólásra emelkedő olasz nagykövet asszony, Maria Assunta Accili részben meg is válaszolta Szőcs Géza kérdését, a kölcsönös szerelem okait taglalva olaszok és magyarok között. Balatonfüred nagyon olasz jellegű hely a klímát, a tájat, a környezetet tekintve. Amikor idejövök, szinte otthon érzem magam, arról nem is beszélve, hogy vannak közösen tisztelt történelmi alakjaink, szentjeink és művészeink: Luigi Kossuth, Amerigo Tot például. De még az is előfordulhat, hogy Márai népszerűbb Olaszországban, mint Magyarországon – tréfálkozott. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, személyes élményeket idéznek fel a nézelődőkben ezek az alkotások, a végén egy vallomással sem maradt adós, nevezett időszakban Itáliát járó festő ükapja Rómában ismerkedett meg ükanyjával, akit feleségül vett és elhozott Budapestre.



Szeretni azt lehet, amit megismerünk – fejtette ki Bóka István Balatonfüred polgármestere a megnyitón. Ez a november 16-ig látható kiállítás id. Markó Károly, Barabás Miklós és mások műveivel nagyban hozzájárul Itália és a bennünk élő mediterrán vonzalom megismeréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!