Kultúra

2017.03.11. 19:48

Magyar Íj, mint hungarikum

Veszprém – A magyar íj, őseink jellegzetes fegyvere, egyben szimbólum, kulturális örökségünk része.

Kutasi Zsófia

Az Új Egyesség Közhasznú Egyesület szervezésében A IX-XI. századi Magyar Íj, mint hungarikum címmel tartott előadást Bencsik Péter, a hungarikum tulajdonosa a Laczkó Dezső Múzeumban.

Bencsik Péter elmondta, 2014-ben magánszemélyként Borbély Lászlóval közösen kezdeményezték, hogy IX-XI. századi magyar íjat nyilvánítsák hungarikumnak. Ennek érdekében egy szakmai anyagot állítottak össze és terjesztettek be. Kezdeményezésükre a magyar íj 2014-ben bekerült a magyar értéktárba, majd 2015-ben hungarikummá vált. 2016-ban létrejött a Magyar Íj Alapítványt, melynek célja, hogy az íjjal kapcsolatos összes információt gyűjtse és gondozza.

- Céljuk, hogy a régészeti leletanyagok feldolgozásával, tanulmányozásával minél hitelesebb képet adhassunk hőseink szimbolikus fegyveréről, a honfoglalás kori magyar íjról – mondta Bencsik Péter. Hozzátette: sok téves információ él a köztudatban, ezért az alapítvány tagjai fontosnak tartják, hogy az előadásokat, szakmai anyagokat, kiadványokat az érdeklődők számára elérhetővé tegyék.

A tulajdonos kiemelte, őseink legendás fegyvere a keleti típusú összetett íjak családjába tartozik. Az íj szaruból, fából, ínból enyvekből, szarvasagancsból bonyolult és összetett építési folyamattal készült. Rendkívül hatékony fegyver volt, melyet sokan visszacsapó, reflexíjnak is neveznek. Az íjászat ma reneszánszát éli Magyarországon, sok helyen lehet kapni magyar íjnak nevezett íjakat. Valójában a régészeti leletanyagok alapján számos attribútum mentén lehet meghatározni a magyar íjat.

Bencsik Péter amatőr kísérleti régészként régóta kutatja a témát. Az előadáson kiemelte, számos régészeti forrást dolgoztak fel. Elmondható, hogy 10000 feltárt honfoglalás kori sírból 1000 sír tartalmaz íjász felszerelési maradványt, 310 íjlemezes sírról tudunk, melyből 10 sírban találtak teljes íjlemez készletet. Az íjleletekből hazánkban a földrajzi viszonyok miatt az íjlemezek maradtak meg, a többi rész eltűnt. A lemezes íjakat a magas társadalmi rangú vezetők használták. Az íjak mellett a nyilak, nyíltegzek is igen jellegzetesek.

A kísérleti régészet célja, hogy rekonstruálják és teszteljék a leletek alapján az eszközöket. A magyar íj esetén a rekonstrukciónak elsődlegesen a régészeti leletanyagokra kell támaszkodnia. Emellett másodlagos információkat is fel lehet használni, többek között más népek épen maradt íjai alapján, de figyelembe lehet venni néprajzi párhuzamokat, eurázsiai íjkészítő tradíciókat, írásos és képi forrásokat. A hitelességhez fontos továbbá az autentikus anyaghasználat és technika.

Bencsik Péter kiemelte, rekonstruálható a IX-XI. századi magyar íj, mivel annak merev részei ismertek, a hajlós karok felépítése több ezer éves technológia, az íj fizikai méretei és paraméterei is ismertek. Többek között azért hungarikum, mert őseink életmódjához elválaszthatatlanul kötődik, kulturális örökségünk része, nemzetközi ismertsége elvitathatatlan.

Az alapítvány létrehozta az Év magyar íja díjat, emellett terveik között szerepel egy védjegy kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!