Veszprém Város Vegyeskara

2018.12.24. 07:00

Magyar karácsony a kórus koncertjén

Magyar karácsony volt a címe, a népzene határozta meg Veszprém Város Vegyeskara hagyományos ünnepi koncertjét a Hangvillában.

Balla Emőke

Magyar népi és katalán középkori dallamok feldolgozásait mutatta be a Corpus Harsona Kvartett Fotó: Pesthy Márton

Minden évben más a program, mindig újítanak a szervezők. Az idei két hangversenyen a népzene volt erőteljes, Szokolay Dongó Balázs népzenész, zeneszerző több művét is előadta, magyar népi és katalán középkori dallamok feldolgozásait mutatta be zenész társaival, a Corpus Harsona Kvartett tagjaival. Az együttes (Pálinkás Péter, Káip Róbert, Hegyi Gábor, Sütő András) 2001-ben alakult ifjú zeneakadémista növendékekből, alapító tagjaik között van Sütő András, aki a veszprémi zeneiskolából Szuromi Miklós növendékeként indult a zenei pályára. Meg kell említeni az Áldattassál kisded Jézus című művét, emelkedettsége, szépsége emlékezetes, a koncertet lezáró Regősének is méltó befejezése volt a programnak.

A koncerten fellépett a Dúdoló Népzenei Műhely és a Kőris zenekar (művészeti vezetők: Baksa Kata és Bódis Erika), a Vitnyédi bölcsőcske szólalt meg előadásukban, játékukban. A VVV Vokál többek között Kodály Zoltán Karácsonyi pásztortánc és Bárdos Lajos Nosza lelkem című műveit énekelte. Veszprém Város Vegyeskara Magyar karácsonyi dalokat adott elő – Csordapásztorok, Ó, gyönyörűszép, Kirje, kirje kisdedecske, Fel, nagy örömre -, Karai József feldolgozásában. A műsor második részében részletek hangzottak el többek között Esterházy Pál Harmonia caelestis című művéből, valamint a szerző Puer natus – Gyermek született és a Dormi Jesu dulcissime – Aludj édes Jézus című énekei, a kórus és a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter) előadásában. Szólót énekelt Farsang-Törös Krisztina és Golarits Flóra, vezényelt Erdélyi Ágnes. Ezúttal sem maradt el a kedvelt karácsonyi dal, a Mennyből az angyal közös éneklése, melybe a hallgatók is bekapcsolódtak.

Magyar népi és katalán középkori dallamok feldolgozásait mutatta be a Corpus Harsona Kvartett Fotó: Pesthy Márton

A szombati koncerten Porga Gyula mondott köszöntőt. A polgármester a zene lélektől lélekig hatoló üzenetéről, a muzsika közösségteremtő erejéről, az Európa Kulturális Fővárosa pályázat győzelméről beszélt. Úgy fogalmazott: “Veszprém városa, a veszprémiek nagy családja egy kihívásokkal teli, ám eredményekben gazdag esztendőt tudhat maga mögött. A dolgos hétköznapok után jólesik megpihenni ilyenkor, karácsony ünnepére várva, az advent áldott időszakában.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában